Anmäler SUS - efter hjärnskada vid födsel

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Klagomålet har skickats in till IVO.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klagomålet har skickats in till IVO.

Ett klagomål har lämnats in mot Skånes universitetssjukhus.

Enligt föräldrarnas mättes inte fostrets hjärtfrekvens korrekt vid födseln.

Någonting som de menar gett dottern en hjärnskada.

En förlossning på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö i våras har nu lett till att ett klagomål lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Enligt den anmälan som föräldrarna till barnet upprättat missade förlossningsavdelningen att mäta det ofödda barnets hjärtfrekvens med CTG. I anmälan framgår det att någon mätning av hjärtfrekvensen inte skett på två och en halv timme.

Hade allvarlig syrebrist

När CTG väl kopplades på igen visade det sig att hjärtfrekvensen var låg och fostret hade dessutom allvarlig syrebrist.

Föräldrarna uppger att deras dotter fått en påtaglig hjärnskada till följd utav syrebristen, och pekar på att hjärtfrekvensen inte blivit korrekt registrerad.

Tidningen har varit i kontakt med SUS som förklarar att de på grund av pågående utredning inte vill kommentera händelseförloppet.

SUS välkomnar utredning

”Jag beklagar det som drabbat familjen och barnet. Ärendet är under utredning och innan den är klar kan jag tyvärr inte kommentera det närmre”, skriver Anders Herbst, sektionschef inom verksamhetsområde kvinnosjukvård, i ett mejl.

Han fortsätter:

”Vi välkomnar att fall som detta utreds så att vi kan klargöra vad som hänt och hitta eventuella svagheter i handläggning, som vi kan åtgärda för att fortsatt höja patientsäkerheten i förlossningsvården”.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE