Föräldrar straffade nioåring – med kryddor i rumpan

Grov misshandel avslöjad – efter telefonsamtalet

Av: Sara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Barnen fick pannorna dunkade mot varandra, fingrarna brända med tändare och stark krydda uppförd i rumpan.

Nu har båda föräldrarna dömts till tre års fängelse för grov fridskränkning - tack vare nioårige sonens modiga agerande.

Han ringde Bris efter att ha sett Lilla Aktuellt i skolan.

– Ibland när dom slår mig så hårt då brukar jag säga fula ord till dom... i min hjärna, berättar pojken i förhören.

De fyra syskonen – tre pojkar och en flicka i åldrarna fyra till nio år – utsattes för systematisk och medveten misshandel av sina föräldrar under flera år.

Och sannolikt hade våldet fått fortgå om det inte vore för den nioårige sonen.

Det skakande fallet avslöjades i februari, när äldste pojken fick höra talas om Bris i skolan. När lektionen var slut ställde pojken frågor om organisationen till sin lärare.

– På fredagar klockan tio är det Lilla Aktuellt som vi ser på, och före jul var det ett reportage om Bris. Det fastnade NN för, att man kunde ringa och att ingen kunde se att man hade ringt, att numret var dolt, berättar läraren i polisens förhör.

Pojken, som inte hade någon mobil, fick låna en telefon av skolan. Samtalet var anonymt, men nioåringen gick med på ett trepartssamtal med socialtjänsten vid ett senare tillfälle. Då uppdagades den ohyggliga vardag som de fyra syskonen upplevt i största hemlighet.

ILLUSTRATION: Jenny Svenberg Bunnel
ILLUSTRATION: Jenny Svenberg Bunnel

Käftsmällar

Förundersökningen är skrämmande läsning och ger en mycket obehaglig insyn i en familj som på ytan verkade kärleksfull, glad och omtänksam.

Föräldrarna, som är bosatta i Mellansverige, har återkommande använt sig av olika bestraffningsmetoder när barnen gjort ”otillåtna” saker, som att ta en bit gurka ur en salladsskål eller kissa på sig.

Bland annat har de bränt barnen med tändare, slagit ihop deras skallar, delat ut käftsmällar och hängt dem i håret.

Den äldste pojken var särskilt utsatt. Han ansågs vara sämst i skolan och skulle lära sig att lyda. Om han skvallrade skulle han få nya föräldrar, löd hoten från mamma och pappa. Allt detta skriver Bris i ett fax till socialtjänsten.

Chilipeppar i rumpan

En episod var särskilt traumatisk. Sonen hade lekt med en flicka och de hade dragit ner byxorna på varandra. Pappan såg det och bestämde sig för att straffa pojken genom att hälla chilipulver i rumpan.

– Hon drog ner mina byxor ute då ville jag göra tillbaks, och sen sprang vi i korridoren och då såg vi pappa prata med mormor eller farmor och då såg han mig dra ner tjejens byxor.

– Han gick till toan och drog i mitt hår. Sen la han kryddan, berättar sonen i förhör och fortsätter:

– Det sved ganska länge och jag grät mycket.

ILLUSTRATION: Jenny Svenberg Bunnel

Förhörsledaren frågar hur han reagerar när han blir slagen.

– Ibland när dom slår mig så hårt då brukar jag säga fula ord till dom ... min hjärna, berättar pojken.

Men även de yngre var utsatta. Den minsta pojken, fyraåringen, har beskrivit hur han brukade gömma sig under sängen när det var bråkigt hemma. Då blev han framdragen och upplyft i håret av föräldrarna.

”Jag drömmer”

Barnens berättelser ledde i mars till ett omedelbart ingripande av socialtjänsten. Av förundersökningen framgår att syskonen såg fram emot att komma bort från sina föräldrar. En socialsekreterare hörde ett av de mindre barnen säga ”jag tror jag drömmer, kan du nypa mig” inför mötet med nya familjen och deras hund.

De var särskilt glada över att få klippa sig, då ”ingen längre skulle kunna dra dem i håret”.

Mår bättre

I dag är alla fyra barnen placerade i familjehem. Familjepappan beskriver fyra mycket omtänksamma, snälla och rädda barn. De gör allt tillsammans och den äldste tar alltid hand om sina syskon i första hand.

– De lever med rädsla hela tiden. (Den äldste, reds. anm.) är rädd för att pappan ska komma in genom ett fönster och hämta dom. Han är traumatiserad på riktigt. Han berättar hela tiden om vad han har varit utsatt för, säger han i förundersökningen.

Kissar på sig

Familjepappan beskriver vidare vad äldste sonen har berättat:

– Pappan drar honom och NN (yngre pojke, reds. anm.) i öronen och slår därefter ihop deras huvuden. Det gör ont och han blir så kissnödig att han måste rusa till toaletten för att kissa. NN däremot brukar kissa på sig efter en sådan behandling.

Den äldste har fått psykologhjälp för att komma över sina upplevelser.

– De kommer att behöva behandling, det är min bedömning, säger barnens juridiska biträde till Aftonbladet.

Han är nöjd med domen, som han anser är en korrekt bedömning av tingsrätten.

– Det handlar om en lång tidsperiod och systematiserat våld, säger han.

Nekar till alla anklagelser

Föräldrarna har å sin sida förnekat alla anklagelser. Mamman har sagt i förhör att hon är förvånad över barnens utsagor och har svårt att förstå dem:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag tycker att det är orättvist. Tror ni att en mamma kan göra så här mot sitt barn? Och jag är inte en sådan mamma som gör något sådant här.

– Jag är faktiskt förvånad och jag är tveksam att det är dom som har berättat det här. Alltså det här är en fantasi, det är vuxenfantasi, säger pappan.

Han medger dock att han har hotat barnen med slag och bestraffningar, men att det aldrig skett i verkligheten.

– Alltså det finns skillnad mellan hot och gärning. Det har inte hänt, hävdar han i förhör.

Grannarna chockade

Båda föräldrarna hänvisar till bekanta, som aldrig sett några tecken på det skräckvälde som pågått bakom stängda dörrar.

– Jag vet vad de står anklagade för. Det har varit svårt för mig att få ihop den bilden av NN och NN, säger en förälder med barn i samma skola.

Hon beskriver pappan som en ”varm person, visar empati med människor.”

Även mamman beskrivs på motsvarande sätt:

– Hon är också en väldigt varm och inkluderande person. Otroligt kär vid sina barn. Bryr sig väldigt mycket om sina medmänniskor.

Föräldrarnas och bekantas vittnesmål får dock mothugg av tingsrätten, som uppfattar barnens berättelser som detaljrika och självupplevda.

”Barnen är mellan fyra och nio år och deras berättelser måste därför bedömas med utgångspunkt i vad man kan förvänta sig från så små barn. Trots deras låga ålder har tingsrätten funnit barnen trovärdiga”, summerar tingsrätten.


Är du ung och far illa? Hit kan du vända dig:

  • Bris, Barnens rätt i samhället, är en organisation som hjälper barn och unga som behöver hjälp.

  • Alla som kontaktar Bris som är under 18 år ringer gratis och anonymt.

  • Du kan ställa frågor, få prata med någon vuxen eller träffa andra barn i samma situation. Det finns även kuratorer att tillgå.

  • Ring 116 111 om du behöver stöd.

Publicerad:

LÄS VIDARE