Stort tillslag mot maffian på Sicilien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
94 personer har gripits under gryningsräder, misstänkta för inblandning i maffiaverksamhet i Sicilien. Arkivbild.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
94 personer har gripits under gryningsräder, misstänkta för inblandning i maffiaverksamhet i Sicilien. Arkivbild.

NYHETER

Italiensk polis har slagit till mot en stor maffiagrupp på Sicilien som misstänks för att ha lurat EU på flera miljoner euro i jordbruksstöd.

Totalt har 94 personer gripits under gryningsräder, uppger åklagaren i Messina i ett uttalande. De som har gripits är bland annat högt uppsatta i två maffiafamiljer, en notarie, entreprenörer och offentliganställda som arbetar med finansiering till bönderna.

Den så kallade Tortoricimaffian, som fått sitt namn efter en stad i bergskedjan Nebrodi på öns nordöstra delar, har enligt anklagelserna sedan 2013 begått bedrägerier för runt 10 miljoner euro (drygt 100 miljoner kronor) från EU, rapporterar italienska Rai24.

För att lura till sig pengarna ska vissa personer ha hävdat att de ägde land som egentligen ägs av lokala myndigheter, för att kunna komma åt EU-pengar.

Hela bedrägeriet har varit beroende av medverkan av tjänstemän vid en lokal myndighet. De har enligt domaren Sergio Matroeni haft "nödvändiga kunskaper för att infiltrera maffian in till den offentliga finansieringens centrum", och där utnyttjat bristfälliga kontroller.

48 av de som gripits har häktats. Resten har satts i husarrest, enligt polisen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN