Dejtingliga spräckt – lurade och rånade offer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Offren lurades till Strängnäs i Södermanland i tron att de skulle på dejt. I stället blev de rånade eller frihetsberövade. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Offren lurades till Strängnäs i Södermanland i tron att de skulle på dejt. I stället blev de rånade eller frihetsberövade. Arkivbild.

Åtta män och två kvinnor har åtalats för att ha organiserat en så kallad dejtingliga i Strängnäs.

I tron om att de drabbade stämt träff med en ung kvinna har de i stället mötts av unga män som rånat eller kidnappat dem.

– Målsäganden har trott att de bestämt träff med en tjej. Men då har gärningsmännen i stället dykt upp och rånat och i vissa fall frihetsberövat målsägandena, säger vice chefsåklagare Jessica Wenna.

I de flesta fallen har offren lurats till Strängnäs. I ett fall kom de misstänkta hem till en man där de bestal honom på flera vapen och på en motorcykel. I andra fall har offren tagits till ödsliga platser där de misshandlats, och det har också förekommit att offren tvingats in i en bil omringad av de våldsamma förövarna, uppger Wenna.

– De har överraskat och använt hot och våld, säger hon.

"Förnedrande inslag"

Ligan har tagit kontakt med sina offer via dejtingappar och olika chattforum. Brotten har begåtts mellan den 5 mars och den 2 maj förra året.

– I vissa fall har det förekommit förnedrande inslag, och de åtalade har tvingat av målsäganden pengar men även kapitalvaror som telefoner, klockor och kameror.

De misstänkta, som är mellan 18 och 21 år, åtalas för bland annat grovt rån, rån, människorov och penningtvättsbrott. Två av dem åtalas för samtliga brott.

Åtalet gäller fem fall och i samtliga fall har någon form av fysisk misshandel förekommit, vid något tillfälle grov misshandel. Några av de åtalade har erkänt medan andra förnekar brott.

"Ett detektivarbete"

Ett omfattande polisarbete ligger bakom åtalet; förundersökningsprotokollet består av 3 000 sidor. Många poliser har varit inblandade i förhör och husrannsakningar, medan kriminal­tekniker har kontrollerat telefoner och telefonuppkopplingar till exempel.

– Det har varit ett detektivarbete på så sätt att vi inte från början vetat vilka samtliga gärningsmän var. Men under utredningens gång har vi kunnat identifiera fler och fler av dem, säger Wenna.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt beräknas börja 30 januari och pågå till 23 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE