Malmö värst i landet – gällande hot i skolan

Publicerad 2020-02-05

Sara Wettergren (L), skolkommunalråd, vill inte spekulera i varför Malmö toppar den osmickrande listan.

Hot och våld mot lärare blir allt vanligare.

Ingenstans har anmälningarna varit fler än i Malmö de senaste åren.

– Självklart står lärarnas arbetsmiljö väldigt, väldigt högt på min agenda och bland våra prioriteringar, säger skolkommunalråd Sara Wettergren (L).

Förra året fick Arbetsmiljöverket, enligt en sammanställning av Nyhetsbyrån Sirén, in 835 anmälningar rörande hot och våld mot personal i skolan.

Av anmälningarna, som gjorts av arbetsgivarna själva, kom 55 stycken från Malmö vilket var näst mest i landet. De två senaste åren har anmälningarna varit fler i Stockholm men sett över den senaste femårsperioden toppar Malmö anmälningslistan.

Under perioden 2014–2019 inkom det 344 anmälningar rörande hot och våld i grund- och gymnasieskolan i Malmö till Arbetsmiljöverket.

Ska titta närmare på bakgrund

– Det är klart att varenda fall där det handlar om hot eller kränkningar mot lärare är ett fall för mycket. Målet måste helt enkelt vara nolltolerans gällande all form av kränkningar, säger Sara Wettergren (L), skolkommunalråd, som betonar vikten av att komma till rätta med lärares arbetsmiljö.

Anmälningsbenägenheten är i Malmö generellt sett god, men någon förklaring till varför Malmö toppar anmälningslistan har inte Sara Wettergren, som betonar att hon inte vill uttala sig specifikt utan mer bakgrundsinformation om anmälningarna.

– Det man generellt kan säga är att jag är medveten om att lärarnas arbetsmiljö är problematisk. Jag tycker självklart inte att man ska gå till jobbet och riskera fysiska eller verbala kränkningar som lärare. Där måste vi ställa bra krav på arbetsmiljön, men det här visar naturligtvis att så inte är fallet för alla. Vi får titta närmare på vad som döljer sig bakom statistiken och vad det gjorts för åtgärder.

Tillväxten en orsak

För att få ner hotet och våldet arbetar Malmö stad kontinuerligt med värdegrunderna på skolorna, att man ska ha respekt för varandra och att där finns stöd och uppbackning vid en händelse.

– Det här är absolut någonting vi tar på största allvar.

Att antalet anmälningar ökat sedan 2014 menar hon inte per automatik beror på att arbetsmiljön försämrats, då kommunen under den tidsperioden vuxit med cirka 6 000 elever, fått flera nya skolor och därmed också rekryterat mycket nya lärare.

– Vi har vuxit jättemycket de senaste sex åren. Sätter man det i relation till den tillväxten har vi inte haft en kraftig ökning, snarare tvärtom. Då ser det ut som att vi stått stilla. Men jag vill återigen betona att jag inte tar lätt på detta.

Jätteökning nationellt

De senaste åren har anmälningarna ökat kraftigt i landet. 2014 var det över 300 anmälningar färre än 2019. Lärarnas riksförbund förklarar för Nyhetsbyrån Sirén att utvecklingen sannolikt beror på en ökad anmälningsbenägenhet och en tuffare fysisk arbetsmiljö för lärarna.

Stockholm toppade förra året anmälningslistan med 61 anmälningar före Malmö och Jönköping. I Skåne län hade Lund och Kävlinge flest anmälningar bakom Malmö med 15 respektive 12 anmälningar.

Den senaste fyraårsperioden har det inträffat 113 anmälningar i Skåne med okänd kommun.