Tommy, 75, blev påkörd av el-sparkcykel

Av: Karin Selåker Hangasmaa

Publicerad:
Uppdaterad:

Tommy Åberg, 75, hade precis tagit kurvan med cykeln när han mötte tre personer på elsparkcyklar på den enkelriktade cykelbanan.

En av dem körde rakt på Tommy – som for i gatan och slog i huvudet.

– Läkarna säger att jag fått en skallskada, det var verkligen tur att jag hade hjälm.

På fredagskvällen den 19 juli var Tommy Åberg, 75, på väg mot Skeppsbron i Stockholm på sin cykel. Han trampade på för att hinna med Djurgårdsfärjan till Gröna Lund där han skulle delta i en workshop i latinamerikansk dans.

Vid Slussen svängde Tommy in på en enkelriktad cykelbana. Då var olyckan framme, något som Mitt i var först med att rapportera om.

– Det är en rätt smal cykelväg och en kurva i 90 grader. Precis där möter jag tre personer på elsparkcyklar. Jag tvärnitar och två av dem hinner väja undan, men den tredje kör rakt på mig, berättar Tommy.

– Jag far rakt ner i gatan och slår i huvudet. Det blev svart några sekunder, men sedan satte jag mig upp. Jag tror de var turister för de frågade på engelska hur de var med mig. Jag svarade vresigt att det inte alls var bra med mig och att jag slagit i huvudet.

1 av 2 | Foto: Sune Sunehed
Tommy Åberg, 75, fick en skallskada efter att han krockat med en elsparkscykel när han cyklade i Stockholm.

Fast besluten att ändå hinna med båten slängde sig Tommy upp på cykeln och fortsatte färden ner till båten. På färjan googlade han symptomen för hjärnskakning men tyckte inte att de stämde in på honom.

– Jag deltog i workshopen och det gick bra. Symptomen kom några dagar senare när jag spelade minigolf. Plötsligt blev jag yr och höll på att ramla omkull. Dagen efter var mitt minne helsnurrigt och jag glömde bort namnen på vänner jag känt i åratal. Jag var som i en bubbla och huvudet var helt tomt.

Fick skallskador

Tommy ringde vårdcentralen som uppmanade honom att ta sig till akuten. Där konstaterade en läkare att han hade skallskador och hjärnskakning.

– Det var tur att jag hade hjälm, annars hade jag slagit ihjäl mig! Men jag är yr och lätt illamående till och från. Men det är framför allt yrseln som plågar mig.

Nu tycker Tommy det behövs tydligare regler för sparkcyklarna.

– Jag förstår att det är jättekul att köra dem och att det inte skulle fungera att förbjuda dem. Men det har blivit någon slags partygrej för unga att köra dem – de kör i bredd och väldigt fort. Jag tycker de behöver regleras, till exempel hur bromsarna ska se ut och var och i vilken hastighet man får köra.

– Det är små marginaler på cykelbanorna och det behövs så lite för att man ska förolyckas.


PODD: Kan elsparkcyklarna förbjudas?

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom konflikten om elsparkcyklarna. Vi lyssnar på kritiken som bland annat kommit från Synskadades riksförbund, och träffar Fredrik Hjelm, VD för elsparkcykelföretaget Voi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller lyssna direkt genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE