Polisens teori: Hämnd bakom mordet på Shottaz-ledaren

Sköts ihjäl i Rinkeby efter våldsspiral

Publicerad 2020-08-17

En 22-årig ledare i ”Shottaz” avrättades bland flera vittnen i Rinkeby.

Polisens teori är att mordet är en hämnd för en dödsmisshandel på en gängmedlem i Tensta.

Flera dåd kopplas till konflikten.

Ett stort antal personer blev vittne till dödsskjutningen i bostadsområdet i Rinkeby i torsdags.

Offret, en 22-årig ledare i Rinkebygänget ”Shottaz”, sköts ihjäl med flera skott.

Mordet beskrivs som en ren avrättning, uppger Aftonbladets källor. Tomhylsor från två olika vapen hittades på platsen, enligt samma uppgifter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen fått in vittnesuppgifter i utredningen om att en av de två gärningsmännen först träffade 22-åringen med skott i benet – och därefter börjat fly platsen.

Då ska ytterligare en man ha dykt upp på en motorcykel och uppmanat skytten att skjuta igen, uppger Aftonbladets källor att vittnet berättat.

Den första gärningsmannen ska därefter ha återvänt till platsen och skjutit 22-åringen till döds med flera skott – som bland annat träffade i bröstet och i huvudet.

Polisen har inte velat kommentera händelseförloppet men uppger att mördarna flydde platsen på en motorcykel.

Den 22-åriga mannen som sköts ihjäl i Rinkeby uppges vara en gängledare.

Teorin: Kopplas till misshandel i Tensta

Ingen person är ännu gripen misstänkt för mordet.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet ska polisen i veckan ha fått ett uppslag om vilka som kan ligga bakom dödsskjutningen.

En av arbetshypoteserna som polisen för tillfället jobbar utifrån är att torsdagens mord ska vara en hämnd för en dödsmisshandel i juli, enligt uppgift till Aftonbladet.

En ung man, som uppges ha kopplingar till ett gäng, hittades natten till den 1 juli medvetslös och blodig på en gata i Tensta. Han fördes till sjukhus men dog av sina svåra skador.

En hundpatrull söker i närheten av brottsplatsen. Polisen fruktar nu hämndaktioner.

Försöker stoppa våldsspiralen

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att polisen haft teorin att samma dödsmisshandel även misstänks ha varit motivet bakom ett mordförsök tidigare i somras.

Två män, beväpnade med automatkarbin, körde då in i Tensta centrum på en moped. Innan gärningsmännen hann avlossa skott mot personer ur ett kriminellt nätverk ska en polispatrull dykt upp och i sista sekund lyckats stoppa det som man tror kunde ha slutat med ett brutalt mord.

Polisens utredare kollar nu på de olika spåren och teorierna i jakten på skyldiga.

Man arbetar även samtidigt för att försöka stoppa våldsspiralen och förhindra hämnddåd mellan de olika kriminella nätverken i Stockholms ”undre värld”.

Polisen jagar två gärningsmän.