Fältsjukhus i Stockholm möter befarat behov

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Material för fältsjukhuset lastades vid Göteborgs garnison i lördags. Från början var det tänkt att sjukhuset skulle uppföras i Uppsala men nu blir det i Stockholm i stället, på Socialstyrelsens inrådan.

Ett fältsjukhus uppförs vid Stockholmsmässan i Älvsjö i södra Stockholm.

– Om det värsta skulle inträffa har vi nu en extra extern kapacitet, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till TT.

Det handlar om ett komplett sjukhus, inklusive intensivvårdsplatser, enligt Region Stockholm.

Bygget sker i samarbete med Försvarsmakten. Från början var tanken att sjukhuset skulle uppföras vid den militära flygbasen Ärna i Uppsala, men på inrådan av Socialstyrelsen har det nu omdirigerats.

Björn Eriksson, som är chef för Region Stockholms särskilda sjukvårdsledning, har fått beskedet att det tar flera dagar att sätta upp fältsjukhuset i driftsmässigt skick.

Ännu inte fullt

Ännu på söndagen fanns lediga intensivvårdsplatser i Stockholmssjukvården.

– Det här med fältsjukhuset ger oss en möjlighet och flexibilitet att snabbare skala upp vår kapacitet om det skulle behövas. Vi vill ligga steget före, säger Björn Eriksson.

De exakta formerna för hur fältsjukhuset ska skötas – om det blir aktuellt – återstår att planera, tillägger han.

Förutsättningar finns för att fältsjukhuset, vid behov, kan ta emot såväl intensivvårdspatienter som patienter med andra behov.

Enligt Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, kan fältsjukhuset bidra med 30 intensivvårdsplatser.

Många frivilliga

Region Stockholm har i ett första steg intensivvårdsplatserna på sjukhusen ökat med 50 procent. Kapaciteten är planerad att öka med ytterligare 50 procent.

– Sedan har vi ett steg tre där akutsjukhusen ska expandera ännu lite mer. Vår huvudstrategi är att vi ska klara av intensivvården på sjukhusen och inriktar vår bemanning mot det i första hand, säger Björn Eriksson.

Nu pågår ett arbete "på högtryck" för att planera en bemanning inför en ytterligare utökning. Personal omdisponeras från den övriga Stockholmssjukvården.

TT: Ser ni också spontana frivilliga erbjudande från läkare och sköterskor att bidra?

– Ja, vi får många erbjudanden och är mycket tacksamma för dem. Det ger råg i ryggen i det här svåra och tuffa arbetet, svarar Björn Eriksson

Behovet växer

Region Stockholm förväntar sig att behovet av platser för coronasmittade patienter kommer att bli stort de kommande veckorna.

– Det är ansträngt men vågen har inte varit så brant som man befarat. Antalet går uppåt men man har inte kommit upp i taket. Men vad som händer i morgon eller på tisdag och onsdag, det vet vi inte än, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening och överläkare på Danderyds sjukhus, till TT.

Dödssiffran i coronavirus i Sverige har stigit till 21. Det senaste fallet var en man i 80-årsåldern som avled på Skånes universitetssjukhus i lördags. Han hade en underliggande sjukdom och hade vårdats på sjukhuset sedan i förra veckan.

Inhemsk smitta ökar

Fram till söndagseftermiddagen var 1 906 personer rapporterade som smittade, enligt Folkhälsomyndigheten. Smittfallen är mellan 0 och 99 år (medelålder 51). De flesta har smittats utomlands, men av den senaste veckan fall har majoriteten smittats i Sverige.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad.

"Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan", säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan, i ett pressmeddelande.

Publicerad: