Monsterorkanen Irma sveper in över Karibien

Uppdaterad 2017-09-07 | Publicerad 2017-09-06

Den livshotande orkanen Irma fortsätter sin resa över den karibiska övärlden.

Under dagen nådde livsfarliga vindar och kraftiga översvämningar St. Martin och St. Barthélemy.

– De materiella skadorna verkar redan betydande, säger Annick Girardin, minister för Frankrikes utomeuropeiska territorier.

Karibiens utsatthet inför monsterorkanen Irma är stor.

Myndigheternas meddelande till människorna på den stängda flygplatsen på ön Antigua sammanfattar det klart och tydligt:

”Må gud skydda oss alla”, löd orden enligt The Guardian.

Tidigt på onsdagen, svensk tid, började en av de kraftigaste orkanerna som någonsin bildats över Atlanten att svepa in över de första öarna.

Först ut att möta Irma, närmast stormens öga, var den lilla, platta ön Barbuda med runt 2 000 invånare i östaten Antigua och Barbuda.

Vindbyarna dubbelt så starka – på en timme

Där ger en väderstation var sjätte minut uppdateringar om vindhastighet och riktning. Vid 00.50 lokal tid (06.50 svensk tid) låg vindbyarna på 69 m/s. Styrkan hade nästan fördubblats på drygt en timme.

En kort tid därefter rapporterade lokal media att flera hustak på Barbuda hade blåst bort.

När Irma hade rört sig vidare från Barbuda kom Antiguas och Barbudas premiärminister Gaston Browne med ett positivt besked:

– Vi har klarat oss från det värsta av Irma, uppger han enligt Guardian.

Flera av öarna i orkanens riktning tillhör Frankrike. Enligt Franceinfo är regeringen nu kraftigt oroad över det faktum att tusentals invånare på St. Martin – vars ena halva är nederländsk – och St. Barthélemy vägrar lämna sina hem för att ta sig till de skyddsrum som myndigheterna erbjuder.

Enligt AFP rör det sig om 7 000 människor.

Under tidig eftermiddag, svensk tid, hade Irma nått de två öarna. Enligt AFP har Irma slagit hårt mot St. Martin och St. Barthélemy som nu drabbas av både orkanvindar och översvämningar.

– De materiella skadorna verkar redan betydande, säger Annick Girardin, minister för Frankrikes utomeuropeiska territorier, enligt Franceinfo.

På St. Barthélemy uppges brandstationen vara täckt av en meter vatten och räddningsfordon satta ur spel. Brandmän har fått söka sin tillflykt på ett högre våningsplan.

Ett okänt antal hustak har blåst av och det ska vara strömlöst på hela ön. 

På St. Martin har flera myndighetsbyggnader förstörts och även här ska brandstationen ha skadats.

Senare under dagen väntas Irma nå Puerto Rico.

I kanten av stormens öga räknar myndigheterna med att Irma uppgår till 78 meter per sekund.

– Leewardöarna kommer att bli förstörda. Jag bara ber för att den vobblar till och missar, säger Phil Klotzbach, professor vid universitetet i Colorado, till AP.

Förutom vindarna väntas även regnet orsaka stor förödelse. Enligt amerikanska orkancentret NHC kan nederbörden lokalt uppnå en halvmeter.

”Regnet kan orsaka livshotande översvämningar och lerskred”, skriver NHC i en varning.

”Riskerar ödeläggas”

Michael Brennan vid NHC ger även han en dyster prognos.

– Öarna risker att ödeläggas, säger han.

Irma kommer att röra sig vidare in västerut över Karibien och flera öar, där man utfärdat orkanvarningar, ligger i dess väg. Varningar är utfärdade på bland annat Puerto Rico, Bahamas och Dominikanska Republiken.

– Puerto Rico har inte varit med om en orkan av den här magnituden på nästan 100 år, säger Carlos Anselmi, meteorolog på amerikanska väderinstitutet NWS, till AP.

Hubert Minnis, Bahamas premiärminister, uppger att regeringen har beordrat om obligatorisk evakuering för människor på Bahamas södra öar.

I helgen kan Irma även nå Florida på det amerikanska fastlandet.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om orkanen Irma

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.