BILDEXTRA: Kravaller och dödsoffer i Venezuela

Uppdaterad 2017-07-30 | Publicerad 2017-07-28

110 människor har redan dött i oroligheterna.

Nu manar Venezuelas opposition till nya demonstrationer senare i dag – trots regeringens förbud.

Oppositionen inledde på onsdagen en 48 timmar lång generalstrejk som är tänkt att avslutas med en stor demonstration på fredag. Samma dag som strejken inleddes kom beskedet att USA fryser tillgångarna för 13 personer i eller nära den venezuelanska regeringen.

Oppositionen har tidigare utsett 13 stycken så kallade skuggdomare och 20 suppleanter. Utnämningarna är en symbolhandling eftersom Högsta domstolen är lojal med regeringen, som för sin del beskrivit handlingen som "uppvigling" till våld och kallat utnämningarna för olagliga.

Under de senaste fyra månaderna har demonstrationer ägt rum i stort sett dagligen. Över 100 människor har mist livet.

Den senaste tidens våldsamma protester och upplopp har en såväl ekonomisk som politisk bakgrund.

Oppositionen pekar ut regimens politik som anledning till den djupa ekonomiska krisen, medan regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin.

President Nicolás Maduros sätt att hantera krisen, i kombination med att hans socialistparti för första gången på 17 år förlorade majoriteten i parlamentet, har fått situationen att spåra ur.

Valskrällen 2015 innebär att regeringen och parlamentet kontrolleras av två olika läger som är politiska motståndare. Det är detta som Maduro nu försöker komma runt genom att skapa en konstituerande församling.