Kustbevakningen: Gasutsläppet ökar

Publicerad 2022-10-03

Läckagen från Nord Stream 2 skulle upphöra under söndagen.

Nu meddelar Kustbevakningen att gasutsläppen ökar på nytt.

”Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Kustbevakningen och Försvarsmakten är på plats i Östersjön för att utreda explosionerna vid Nord Stream 1 och 2.

– Vi fortsätter vara på plats där dygnet runt. Men frågor om de åtgärder vi kan tänkas vidta inom ramen för förundersökningen måste vi hänvisa till åklagaren, säger Mattias Lindholm, pressekreterare på Kustbevakningen.

Kan bistå fartyg

I en uppdatering på hemsidan skriver myndigheten att utsläppet i den svenska ekonomiska zonen nu ökar och är cirka 30 meter i diameter, trots söndagens rapporter att läckagen stoppats.

Samtidigt fortsätter utsläppen att minska i den danska zonen.

”Kustbevakningen har i nuläget ingen förklaring till varför läckaget minskat snabbare på danskt vatten”, skriver Kustbevakningen.

Mattias Lindholm vill inte gå in på vilka resurser man har på platsen, eller vilka insatser som väntar längre fram.

– I första hand är det pågående miljöräddningstjänst, då det är ett pågående utsläpp. Sjöfarten har fått varningar om att komma för nära och vi är där och övervakar utsläppen och sjötrafiken. Vi kan bistå fartyg om de får problem i gasutsläppens omedelbara närhet, säger pressekreteraren.

På internationellt vatten

Kustbevakningen kan däremot inte aktivt stoppa fartyg från andra nationer att uppehålla sig vid platsen, som ligger inom svensk ekonomisk zon.

– Det här är internationellt vatten, och innebär att vem som helst egentligen får vara där, det finns inga restriktioner och inga tillstånd krävs. Men vi kommenterar inte enskilda fartygs rörelser, varken svenska eller utländska.

Det ryska gasbolaget Gazprom hävdar i sin tur att läckorna stoppats och att trycket stabiliserats, enligt Reuters.

Tidigare under måndagen bekräftade Försvarsmakten att ubåtsräddningsfartyget HMS Belos skickats till brottsplatsen för att utreda explosionerna vid gasledningarna.

Gasutsläppet vid Nord Stream 2. Fotot taget den 28 september.