Malexandermördaren släppt: ”Väcker känslor”

Publicerad 2022-10-03

Den sönderskjutna vindrutan på polisbilen i Malexander.

Andreas Axelsson, 51, har släppts på fri fot efter polismorden i Malexander 1999.

Något som väcker känslor hos pensionerade polisen Kenneth Eklund.

– Han kastade en handgranat efter mig. Man hoppar inte jämfota av glädje direkt, säger han.

Andreas Axelsson frigavs för knappt två veckors sedan efter att ha suttit av två tredjedelar av sitt 35-åriga fängelsestraff, något Corren var först med att rapportera om.

Den sista tiden tillbringade han på en öppen anstalt utanför Mariestad och tingsrätten bedömer nu att risken för att Axelsson skulle återfalla i brottslighet är låg.

”Samstämmiga omdömen visar att Andreas Axelsson deltagit med intresse i programverksamhet, arbete, studier och annan sysselsättning som har erbjudits honom”, skrev Kriminalvården i ett yttrande 2020 när livstidsdomen omvandlades till ett tidsbestämt straff.

Andreas Axelsson.

Flydde in i vassen

Det var på eftermiddagen den 28 maj 1999 som Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson (numera Byström) genomförde ett bankrån som skulle skaka om Sverige.

Under flykten från Östgöta Enskilda Bank i Kisa sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och kollegan Robert Karlström, 30, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Kenneth Eklund som var närpolis i Kinda-Ydre följde själv efter rånarna och tvingades fly in i vassen intill vägen när de öppnade eld mot honom.

– Andreas Axelsson kastade en handgranat efter mig och jag sprang ner i kärret som fanns där, säger han.

Kenneth Eklund, polis, 2001.

”Det påverkar en”

Att Andreas Axelsson nu släpps på fri fot väcker känslor hos Kenneth Eklund.

– Det påverkar en naturligtvis. Man har lärt sig att bearbeta det och jag är fortfarande ute och håller föredrag om händelsen och har skrivit en bok, men det är inte så att man hoppar jämfota av glädje direkt.

Känner du någon oro?

– Det kan jag inte säga att jag gör. Visst, det är klart att man tänker de tankarna, men villkorlig frigivning innebär att om han hittar på nya spektakel blir det fängelse igen.

Tony Byström har fått sitt straff tidsbegränsat och väntas bli släppt under 2023, skriver TT.

Jackie Arklöv har inte fått sin livstidsdom omvandlad eftersom hovrätten vid den senaste prövningen 2017 kom fram till att det finns en ”konkret och beaktansvärd risk” för att Arklöv ska återfalla i brott.

LÄS VIDARE