WHO och Kina i krismöte om covid

Publicerad 2022-12-31

Den ökande smittspridningen i Kina oroar omvärlden.

På fredagen hölls ett krismöte tillsammans med WHO för att diskutera situationen.

– Det är förståeligt att länder runt om i världen agerar, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Smittspridningen i Kina har återigen tagit fart och nått nivåer som hittills inte skådats under pandemin.

Den kinesiska folkhälsomyndigheten uppger att varje smittad person för vidare smittan till i snitt 16 personer, rapporterar danska TV2. Det är mångdubbelt värre än när pandemin härjade som värst i Sverige.

Krematorierna bränner lik 24 timmar om dygnet medan en ny mutation börjat oroa forskare.

Kan stoppa kinesiska turister

Samtidigt har Kina lättat på restriktionerna gällande utlandsresor för medborgare, något som väntas leda till en ökad smitta runtom i Europa.

Storbritannien, Frankrike och Italien oroas över utvecklingen och har infört krav på ett negativt covidtest från kinesiska turister för att få resa in i landet.

I Sverige är det dock inte aktuellt med några åtgärder för inresande från Kina, enligt statsepidemiolog Anders Lindblom. Men regeringen har givit Folkhälsomyndigheten i uppdrag att "analysera och utvärdera" situationen.

Inte heller Norge kommer att införa restriktioner, ett beslut som stöttas av Folkhälsoinstitutets chef Preben Aavitsland.

”I Europa simmar vi i ett hav av coronavirus. Vi behöver inte öppna paraplyet för att skydda oss från att bli blöta av regn från Kina”, skriver han på Twitter.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus förstår dock varför vissa länder känt sig tvungna att agera.

”I avsaknad av heltäckande information från Kina är det förståeligt att länder runt om i världen agerar på sättet som de tror kan skydda sin befolkning”, skrev han på Twitter under torsdagen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Möte på hög nivå

På fredagen höll WHO ett möte ”på hög nivå” med Kina för att diskutera spridningen av covid-19 i landet.

WHO uppger i ett pressmeddelande att man erbjudit sitt stöd till Kina, men att man behöver få data om smittspridning i rätt tid för att kunna hjälpa till. Man upprepade även vikten av vaccination och boosterdoser för att skydda befolkningen.

”WHO bad återigen om att Kina regelbundet ska dela realtidsdata om smittspridningen, men också data om sjukdomspåverkan inklusive sjukhusinläggningar, inläggningar och dödsfall på intensivvårdsavdelningar – och data om vaccinationer och vaccinationsstatus, särskilt hos utsatta människor och de över 60 år”.

Följ ämnen i artikeln