Nya problem med avlivningen på Kronfågel

Ruttet kött och smutsiga knivar på slakteriet

Publicerad 2022-11-11

Aftonbladets granskande program 200 sekunder visar bilder på sjuka och döda kycklingar på en av Kronfågels gårdar.

Det är problem även på slakteriet.

I åtminstone ett av fallen rör det sig om problem med avlivningen, vilket tidigare har lett till att kycklingar skållats levande.

Livsmedelsverket har vid sex tillfällen hittills i år slagit larm om brister i djurskyddet vid Kronfågels anläggning i Valla.

Vad det är som brister i djurskyddet får allmänheten inte veta. De stycken i texten som beskriver vad kycklingarna utsatts för blir numera överstrukna av myndigheten innan handlingarna lämnas ut. Anledningen är att uppgifterna bedöms kunna skada Kronfågel.

En av dessa kontrollrapporter publiceras dock omaskerad av sajten Foodmonitor. Där framgår att en rapport från Livsmedelsverket den 7 juli handlar om avvikelser gällande avlivning och avblodning.

Aftonbladet 200 sekunder har tidigare avslöjat att kycklingar skållats levande på Kronfågel på grund av att avlivningen och avblodningen inte fungerat.

200 sekunder har också berättat om att kycklingar fått sina huvuden, halsar och vingar fastklämda under transporten till Kronfågel. Många av de fastklämda kycklingarna levde fortfarande då Livsmedelsverkets veterinärer upptäckte dem på slakteriet.

Livsmedelsverket har hittills i år anmärkt tolv gånger på brister i hygienen på Kronfågels slakteri i Valla.

Ruttet kött

Hittills i år har Livsmedelsverket anmärkt tretton gånger på brister i hygienen på Kronfågels slakteri i Valla.

Det handlar bland annat om anställda som inte har rena kläder och om smuts som rinner från inredningen ner på köttet.

I en centrifug för kycklinghalsar påträffades ruttet kött som blivit kvar på grund av undermålig rengöring.

Vid fyra tillfällen har Livsmedelsverket anmärkt på att knivar som används i slakten varit smutsiga. Knivsterilisatorn var inte fylld med vatten, i stället sprutades bara varmluft på knivarna. Vid ett tillfälle kunde den officiella veterinären med blotta ögonen se smuts på knivarna.

De smutsiga knivarna hade använts för att skära bort fyllda krävor och infektioner i slaktkropparna. När de inte steriliseras kan krävinnehåll och bakterier kontaminera slaktkropparna nästa gång knivarna används.

Enligt Livsmedelsverkets rapport har kycklingar vid stopp i produktionen blivit hängande i hett vatten så länge att köttet blivit kokt. Trots företagets officiella nolltolerans mot kokt kött har arbetsledare uppgett till Livsmedelsverket att slaktkroppar kan ha ett upp till en centimeter tjockt skikt av kokt kött och ändå gå vidare som livsmedel.

Livsmedelsverket anmärker också på att lådor som används för transport av levande kycklingar inte desinficeras ordentligt.

Även hanteringen av kycklingarnas avföring brister. Enligt Livsmedelsverkets rapport står containrar med avföring öppna så att skadedjur kan komma åt innehållet.

I minst ett av fallen på Valla rör det sig om problem med avlivningen, vilket tidigare har lett till att kycklingar skållats levande.

200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!