Svenska vapnet syns på video från Ryssland

Publicerad 2023-06-07

En grupp som kallar sig ”polska frivilligkåren” använder svenska pansarskott 86 i ett videoklipp som fått spridning i sociala medier.

Soldaterna uppges befinna sig i ryska Belgorod.

– Det är anmärkningsvärt, säger Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap.

Ett videoklipp har fått spridning i sociala medier under det senaste dygnet där polska frivilligsoldater (i en självutnämnd grupp som kallar sig polska frivilligkåren) syns lasta ur vapen ur ett bepansrat fordon.

SVT Nyheter har kunnat geolokalisera videon till byn Glotovo utanför staden Grajvoron i den ryska regionen Belgorod. Det går inte att verifiera vilket datum den filmats, men den kan möjligen vara från en tidigare räd den 22 maj, enligt SVT.

I videoklippet som nu fått spridning uppges den polska frivilligenheten befinna sig på ett postkontor som de ska ha beslagtagit som ett bevis på sin närvaro i Ryssland. Kårens Telegramkanal har även bekräftat att de deltagit i räder i ryska Belgorodregionen.

Deras närvaro har även bekräftats av den ryska frivilliga anti-Putin-kåren inne i Ryssland, som tagit på sig ansvar för ha utfört attacker i den ryska regionen, enligt CNN.

Håller i svenska vapnet

Ett av vapnen som soldaterna i videoklippet syns hålla i är det svenska pansarskottet 86, som Sverige skänkt 15 000 av till Ukraina.

Det har även figurerat videoklipp på amerikanska fordon inne i ryska Belgorod.

Enligt Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan (FHS), är det anmärkningsvärt.

– Det här har väckt en diskussion i framförallt USA om Ukrainas kontroll över och förmåga av att hålla koll på sin utrustning som väst skänkt till Ukraina, säger Magnus Christiansson.

Väst har redan passerat en för Ryssland röd linje för de vapenleveranser som skänkts till Ukraina och krigföringen bygger i grunden på en konfrontation mot väst.

– Jag tror inte att Ryssland blir så överraskad av att de här vapnen används eftersom de skänkts av Väst till Ukraina, men det skapar en diskussion om hur Ukraina använder de vapen som de fått och väcker rimligen frågor om det är klokt att skänka ytterligare vapen när man ser hur resurserna används, säger Magnus Christiansson.