Ny risk för strul i pendeltågstrafiken – lägger skyddsstopp på tågen

Är upp till Arbetsmiljöverket att besluta

Publicerad 2023-04-24

Den infekterade konflikten om tågvärdarna på pendeltågen i Stockholm fortsätter.

På måndag morgon lägger fackets skyddsombud ett skyddsstopp.

Inga tåg kommer rulla med bara lokförare.

– Vi börjar se att människor far illa och vi kan faktiskt påverka detta, säger Nuru Magram.

För en vecka sedan bröt den tre dagar långa vilda strejken ut och satte pendeltågtrafiken på paus.

Nu kan det vara dags för en ny omgång av inställda avgångar och trafikstörningar.

I fredags meddelade skyddsombuden på facket ST Pendeln att de planerar att införa ett skyddstopp för att stoppa ensamarbete på pendeltågen från och med måndag klockan 9.

Skyddsombuden menar att det inkommit ett antal rapporter som visar på ”en arbetsmiljö där en ensam lokförare löper påtaglig risk att utsättas för allvarlig psykisk press, eller hamna i situation där våld eller hot om våld förekommer.

– Min och många andras vilja är att detta ska stoppas, det är ett för tungt ansvar att lägga på en person, säger, Nuru Magram, huvudskyddsombud på ST Pendeln.

Upp till Arbetsmiljöverket

Hur trafiken kommer att påverkas av stoppet är i nuläget oklart. Vad som dock är säkert är att tågen inte kommer att rulla med endast lokförare så länge stoppet ligger.

Om stoppet ska hävas, är bara upp till Arbetsmiljöverket.

– Jag kan inte prata för Arbetsmiljöverket, men enligt vanlig procedur ska det komma någon på måndag och göra en inspektion. Det är det jag förväntar mig, säger Nuru Magram.

MTR, som kör pendeltågen, hoppas att stoppet då kommer att hävas.

– Vår förhoppning är att vi kan häva det väldigt snabbt eftersom vi är övertygade om att vi tagit fram en säker och trygg lösning, säger Niklas Ekström, kommunikationsansvarig på MTR Pendeltågen.

Risk för trafikstörningar

Konflikten om tågvärdarna har skapat stora problem med flera inställda avgångar under våren. Tidigare i år infördes en reducerad tidtabell där bara 70 procent av tågen rullar. När förarna gick ut i en vild strejk förra veckan, rullade bara 25 procent av alla tåg.

I mars började hälften av alla pendeltåg rulla utan tågvärd. Så länge stoppet ligger kommer inga tåg kunna rulla med bara lokförare.

– I teorin ska man se till att det finns personal till tågen så att de inte rullar med bara en lokförare. Men vi vet att många tågvärdar har omplacerats och fasats ut, men hur det ser ut med bemanningen kan inte vi svara på, Nuru Magram.

I takt med att kameror har ersatt tågvärdarna har de fasats ut i andra verksamheter. Men MTR hoppas att skyddsstoppet inte ska påverka trafiken.

– Vårt mål är att det inte ska påverka pendeltrafiken, säger Niklas Ekström.

Skyddsombuden menar att de även varslat om stoppet i tid, allt för att MTR ska hinna bemanna upp tågen.

– Vi kände också ett behov av att gå ut tidigare, då kan de få lite framförhållning. Hade vi inte gjort det, tror jag det hade påverkat trafiken mycket mer, säger huvudskyddsombudet Nuru Magram.

Följ ämnen i artikeln