24-åring misstänks för två av sprängningarna i våldsvågen

Publicerad 2023-01-31

Han är 24 år gammal och misstänks vara Kurdiska rävens främsta utförare i den senaste tidens våldsvåg.

Nu har han häktats misstänkt för sprängningen både på Södermalm och Kista som riktades mot personer med kopplingar till den så kallade ”Greken”.

– Han bedöms vara en person som tar på sig farliga uppdrag. Det har använts mycket sprängmedel vid båda detonationerna, säger en källa.

Det har beskrivits som en våldsvåg av exceptionella mått – de många mord, sprängningar och skjutningar som drabbat Stockholm den senaste månaden.

Bakom flera av de våldsdåd som inträffat de senaste veckorna tros en konflikt mellan den så kallade Kurdiska räven och en 24-åring som kallas ”Greken” ligga.

Då de båda huvudmännen själva befinner sig i andra länder har mycket av brottsligheten riktat in sig mot deras anhöriga och andra med kopplingar till dem, enligt källor i ett försök att skrämmas.

Två av de sprängningar som på många vis blev startskotten för konflikten var sprängningen vid en restaurang på Södermalm den 17 januari och den efterföljande sprängningen dagen efter mot ett kontorshus i Kista. Ingen skadades vid sprängningarna men de orsakade stora skador på fastigheterna.

Den häktade 24-åringen.

”Agerat på order av kurdiska räven”

Båda dåden var enligt uppgifter till Aftonbladet riktade mot den så kallade ”Greken”, en 24-årig man som misstänks styra narkotikamarknaden i Sundsvall. ”Greken” ska ha kopplingar till båda platserna, även om de som drabbades var personer som inte har kopplingar till kriminalitet.

Nu har en 24-årig man häktats misstänkt för att ha medverkat vid båda sprängningarna. Mannen ska enligt Aftonbladets uppgifter ha agerat på order från den Kurdiska räven eller personer under honom.

Sedan tidigare sitter tre personer frihetsberövade för olika grader av inblandning i sprängdådet i Kista, en av dem så ung som 15 år gammal.

Men 24-åringen är den enda som är misstänkt för att ha deltagit i båda sprängningarna.

– Min klient förnekar brott. Min bedömning av bevisningen som presenterats hittills är att det inte finns nog för en fällande dom, säger hans advokat Jonas Granfelt.

Larm som 14-åring

24-åringen, som nu är häktad för allmänfarlig ödeläggelse i två fall är även häktad för grovt vapenbrott då man under en husrannsakan ska ha hittat vapen som tros tillhöra honom.

– Han bedöms vara en person som tar på sig farliga uppdrag. Det har använts mycket sprängmedel vid båda detonationerna. Han är inte helt knuten till ett nätverk utan tros ta på sig uppdrag över hela Stockholm för pengar, säger en källa.

24-åringen kom nyligen ut från fängelse efter att ha avtjänat ett straff för synnerligen grovt narkotikabrott. Han och flera andra dömdes bland annat för att ha innehaft och förpackat 28 kilo amfetamin.

Men det är inte första gången som 24-åringen dömts. Redan som 15-åring dömdes han till ungdomsvård för misshandel.

Han hade då varit känd av polis och socialtjänst sedan 14-årsåldern. Han hade bristande skolnärvaro, var misstänkt för flera brott och hade ett utåtagerande beteende samtidigt som han av handlingar att döma hade föräldrar som kämpade för hans välmående. Han placerades på HVB-hem men han återföll igen i kriminalitet.

Vid en förhandling 2014, när han var 15 år, sa han att han inte längre ville begå brott utan ville fortsätta med studierna och få ett arbete.

Åtal om sprängningarna i Kista och på Södermalm ska väckas den 9 februari men kommer troligtvis dröja mycket längre än så.