Efter ett års krig: Ryska angreppen mot Sverige ökar

Publicerad 2023-02-25

Kriget i Ukraina har tvingat Ryssland att prioritera om.

Men attackerna mot Sverige ökar.

Ryssarna rekryterar fler agenter, utför fler cyberattacker och försöker stjäla fler hemligheter.

– Man har behållit det höga trycket mot Sverige, säger Daniel Stenling, Säpos chef för kontraspionage.

I sin årsberättelse beskriver Säkerhetspolisen hur hoten mot Sverige har ökat.

Dels kommer hotet från fientliga stater som Ryssland, Kina och Iran.

Enligt Daniel Stenling, Säpos chef för kontraspionage, har trycket från Ryssland ökat under flera år.

– Alla de aktiviteter som utförs av de ryska säkerhetstjänsterna har blivit fler och fler under ganska lång tid. Det är en ganska konstant ökning under ett antal år, säger han.

– Det intressanta är att vi ser att man bibehållit underrättelsetrycket mot Sverige, trots att vi får rapporter om att man måste omlokalisera mycket, för att kriget i Ukraina inte går bra för Ryssland. Man har kraftsamlat där, men ändå behållit det höga trycket mot Sverige.

Vad betyder det?

– Vår slutsats är att Sverige är intressant från rysk sida. Det gäller hela den här regionen, Östersjöregionen och Arktis. Sverige är också en jätteintressant arena för Ryssland att skaffa den teknik de behöver för att bygga upp sin krigsmakt, säger Daniel Stenling.

Daniel Stenling,

”Väldigt hög aktivitet”

Samtidigt består det konkreta attentatshotet mot Sverige från högerextremister och islamister.

I det senare fallet har hoten blivit fler den senare tiden, som ett resultat av den så kallade LVU-kampanjen mot Sverige och koranbränningar.

– Vi har sett en markant ökning av attentatshot, riktade mot Sverige och svenska intressen i utlandet, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism och författningsskydd.

– Just nu är det väldigt hög aktivitet.

– Fokus riktas från terrororganisationer runt om i världen mot Sverige och svenska intressen.

Vanliga svenskar bidrar

Hoten från auktoritära stater och extremister förstärker varandra. Men Säpo betonar också att många vanliga svenskar bidrar till att båda grupperna får lättare att nå sina mål:

”Konspirationsteorier återfinns även utanför de våldsbejakande extremistmiljöerna. Extrema idéer och antistatliga narrativ har fått fäste i bredare samhällsskikt. Det här är något som utnyttjas av såväl våldsbejakande extremister som främmande makt,” skriver Säpo i rapporten.

– Konspirationsteorier och antistatliga budskap sprids mer och mer, det är något vi sett under året, säger säkerhetspolischefen Charlotte von Essen.

– I förlängningen kan det riskera förtroendet för myndigheter, politiker och ytterst det demokratiska systemet och statens legitimitet. Det är en väldigt dåligt utveckling då omvärldsutvecklingen ser ut som den gör, med Rysslands krig. Då behöver vi vara starka och enade som land. Att vi då ser polarisering och splittring, där man ytterst ifrågasätter legitimiteten i det demokratiska systemet, det är inte bra.

Nyttiga idioter

Ryssland letar aktivt efter svagheter i samhället som man kan utnyttja för att skapa osämja och misstro, enligt Daniel Stenling.

Det betyder att många människor i Sverige omedvetet agerar som Rysslands nyttiga idioter.

– Det är inte alltid medvetet att man går främmande makt tillhanda, men om man driver frågor som ifrågasätter samhällets fundament – myndigheter, vårt demokratiska system, politiker, media – så sammanfaller det, säger Daniel Stenling.

– Vi har yttrandefrihet. Man får driva konspirationsteorier och säga vad man tycker, men det vi försöker säga är att man också måste vara vaksam med att omedvetet eller medvetet börja gå främmande makt tillhanda.

Han har en uppmaning till alla medborgare:

– Var källkritisk. Fundera över var information kommer ifrån. Leta upp andra källor och se om informationen verkar stämma. Tro inte på allt som handlar om att Sverige är på väg utför och att saker och ting inte fungerar.

Följ ämnen i artikeln