Sahlin om livvakten: Han var lyckligt gift, jag är lyckligt gift

Berättar hos Skavlan om depressionen efter skandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

I veckans ”Skavlan” berättar Mona Sahlin om drevet efter livvaktsskandalen och hur det förändrade hennes liv.

– Hade vi haft publik här skulle jag frågat dom: Hur många här tror att jag skaffade mig en älskare? Då tror jag att 80 procent hade svarat ja, säger Mona Sahlin.

Det var 2016 som det avslöjades att Mona Sahlin skrivit ett intyg om att hennes livvakt hade en lön på 120 000 kronor i månaden.

I själva verket tjänade han 43 000 kronor i månaden för sitt arbete för Mona Sahlin, i hennes dåvarande roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna skrev det falska inkomstintyget för att livvakten skulle ha råd att köpa en bostad i Saltsjöbaden.

Mona Sahlin och hennes livvakt erkände och båda fick strafföreläggande och böter. Hon tvingades avgå. Det spekulerades även flitigt huruvida de två hade haft en kärleksaffär.

Efter att skandalen rullats upp och Mona Sahlin avgått, drog hon sig undan offentligheten.

Nu gästar hon ”Skavlan” i SVT (sänds klockan 21.00 på fredag). Aftonbladet har fått ta del av korta tv-klipp från intervjun.

Fredrik Skavlan undrar bland annat om Mona Sahlin kan förstå frågan hon ofta fått: hur kan någon gå så långt som hon gjorde för sin livvakt?

– Jag kan förstå många frågor, men varför uppstår frågan till mig? Att jag skulle ha en kärlekshistoria med min livvakt? Han är lyckligt gift – jag vigde honom – jag är lyckligt gift med Bosse sedan 40 år. Varför får en kvinnlig politiker plötsligt ryktet runt sig att hon har en älskare?

– Hade vi haft publik här skulle jag frågat dom: Hur många här tror att jag skaffade mig en älskare? Då tror jag att 80 procent hade svarat ja. Och det gör ont, säger Mona Sahlin.

”Depressionen känns fortfarande”

Hon menar att ryktet påverkar henne än i dag och att det har förändrat hennes liv.

– Det var en depression. Du vaknar på morgonen, du minns inte vad du gjorde i går, du vet inte vad du ska göra i morgon. För att komma ur sängen måste du tala om för först ditt högerben att ”lyft dig nu upp och ställ dig ner”. Ingenting i kroppen fungerade.

Mona Sahlin berättar att hennes självplågande tankar gjorde att hon ifrågasatte hela sin existens.

– Tankar om hur urusel man är och vad man har bidragit till. Det är väl depressionen som jag kände det, och den känns fortfarande. Jag tror att du ser på mig också att jag får tänka på att prata tydligt.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE