WHO: Kan bli dubbelt så många dödsfall

TT-AFP

Publicerad 2020-09-25

Michael Ryan, WHO:s chef för krisberedskap, varnar för att dubbelt så många kan komma att dö i pandemin innan ett vaccin kan distribueras. Arkivbild.

Om världens länder inte kollektivt gör vad som krävs kan världen nå inte bara en miljon, utan två miljoner dödsfall i covid-19, enligt WHO:s chef för krisberedskap, Michael Ryan.

Totalt har nästan en miljon människor avlidit med covid-19 sedan pandemin inleddes i början av året. Under fredagens presskonferens fick WHO:s Michael Ryan frågan om det var tänkbart att dubbelt så många, två miljoner människor, kan komma att dö i pandemin.

– Är vi beredda att kollektivt göra det som krävs för att undvika den siffran? Om vi inte gör de åtgärderna, ja, då kommer vi att se den siffran och tyvärr mycket högre siffror än så. Om vi inte gör allt är den siffran inte bara tänkbar, utan tyvärr väldigt sannolik, svarade Michael Ryan.

Hittills har åtminstone 984 068 personer dött efter att ha testat positivt för covid-19, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning. Drygt 32 miljoner människor har testat positivt för viruset.