LO: Det var ganska nära, tiden rann ut

Förhandlingarna om arbetsrätten kraschade i natt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det blev inget avtal – men att döma av de första kommentarerna från fack och arbetsgivare var det inte långt borta.

– Vi har nog samma bild från alla tre parter, att vi stod ganska nära varandra. Tiden rann ut den här gången, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Regeringskris hotar efter att las-förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare kraschade under natten mot torsdagen.

De tre parterna – LO, Svenskt Näringsliv och PTK – hade satt en deadline till midnatt, men kom inte överens.

Efteråt var tongångarna milda parterna emellan. Alla beklagade att det inte blev något avtal, men utan att rikta anklagelser mot motståndarsidan.

– Det var en bra ton och konstruktiva förhandlingar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i en intervju med Aftonbladet under tidiga torsdagsmorgonen.

– Jag kommenterar inte de enskilda sakerna, men vi har nått oerhört långt. Jag beklagar att det inte gick på totalen till slut. Vi hade våra frågor som var viktiga och de hade sina, men det gick inte att få ihop.

Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.
Foto: Anders Wiklund/TT
Susanna Gideonsson, LO:s ordförande.

Hur nära var det?

– Vi har nog samma bild från alla tre parter att vi stod ganska nära varandra. Tiden rann ut den här gången.

Är sista ordet sagt eller kan det bli nya förhandlingar?

– Vi ger inte upp. För oss är det så självklart att vi utgår från den svenska partsmodellen och kommer fortsätta förhandla. När det nu blir nästa gång så kanske vi löser det.

Tror du att det kommer att sluta med lagstiftning?

– Det vågar jag inte säga. Men för oss är det helt uteslutet att vi ska få en lagstiftning som ska gå in och peta. Utifrån det kommer vi alltid att fortsätta förhandla. Kanske inte i morgon eller nästa vecka, men vi kommer aldrig att ge upp hoppet att kunna lösa frågor genom förhandlingar mellan parterna. Dessutom drar den ordinarie avtalsrörelsen igång till veckan och då kan de här frågorna komma upp.

LO: En politikerprodukt

I ett pressmeddelande som LO skickade ut under natten la Susanna Gideonsson öppet skulden på C och L för de kraschade förhandlingarna. Hon säger att las-utredningen som de båda partierna fick igenom i Januariavtalet blev ”en blöt filt” över förhandlingarna.

– Den gjordes innan vi startade förhandla. Då finns den som en bakgrund till allt. Det hade varit bättre om vi hade sluppit den och kunnat gå in förutsättningslöst för att lösa problemen. Den är inne och petar i många frågor. Det är en politikerprodukt.

För Aftonbladet utvecklar hon sitt utspel att Centerpartiet och Liberalerna bär skulden:

– De har ganska ensidigt drivit vissa frågor. De har gått ut hårt för vad som är viktigt för de allra minsta företagen utan att ta hänsyn till hela arbetsmarknaden.

Har du haft någon kontakt med Socialdemokraterna under förhandlingarna?

– Nej. De får sköta sitt och vi får sköta vårt.

Foto: Jessica Gow/TT
Mattias Dahl, förhandlingschef och vice vd på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringliv: Vi kom mycket långt

Svenskt Näringslivs förhandlingschef och vice vd Mattias Dahl delar Susanna Gideonssons bild att ett avtal var nära.

– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen. Det är helheten det faller på, en samlad bedömning, säger han till TT.

I ett pressmeddelande beskriver Mattias Dahl förhandlingarna som ”konstruktiva trots många svåra frågor”:

– Till slut tvingades vi tyvärr konstatera att vi inte hittade en uppgörelse som alla kunde acceptera. Nu blir det i stället lagstiftaren som måste ta ansvaret att förbättra regelverken på arbetsmarknaden så att det blir lättare både att anställa och att få ett jobb.

PTK: Ingen samsyn runt helheten

PTK:s ordförande Martin Linder gav liknande kommentarer efter att förhandlingarna brutit samman.

– Vi har haft mycket bra och konstruktiva förhandlingar, men det gick inte att få en samsyn runt helheten, säger han till TT.

Martin Linder vill inte gå så långt som att säga att den svenska modellen – alltså att parterna förhandlar om villkoren på arbetsmarknaden – är hotad. Men det står klart att framför allt facken varit irriterade på pressen från politikerna.

– Jag kan konstatera att de skapat en tidsmässig press när det har handlat om så komplexa frågor. Nu får de stå till svars inför väljarna för det här, säger Martin Linder.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE