Nayda, 50, kan få stålväggen rakt igenom sin trädgård

Framtiden oviss för Trumps prestigeprojekt

Uppdaterad 2021-05-27 | Publicerad 2021-05-23

RIO GRANDE VALLEY, TEXAS. Trump misslyckades med sitt drömprojekt – nu svävar muren mot Mexiko i limbo.

Nayda Alvarez, 50, som riskerar att få stålväggen rakt genom sin trädgård, är en av de som lagt krokben för bygget under flera år.

Hon är rasande över president Joe Bidens mixade signaler.

– Den här striden är långt ifrån över, säger hon.

Nayda Alvarez viftar med armarna framför trädgårdsstolarna, fem meter från hennes hus.

– Precis här vill de bygga! säger hon.

– Dessutom vill de ha en 50 meter bred övervakningszon med sensorer, kameror och strålkastare – det går bara inte. Jag fattar inte hur de ska få plats.

Här, precis på tröskeln till Mexiko, har hon bott sedan hon var liten.

Nayda Alvarez, 50, riskerar att få gränsmuren rakt igenom sin trädgård: ”Myndigheterna har till och med klättrat över staketet för att komma in och mäta när jag inte är hemma”.

För runt sex år sedan förstod hon att marken, som ärvts i tre generationer, var i fara.

Då såg hon hur affärsmannen och realitystjärnan Donald Trump tillkännagav att han ställde upp som presidentkandidat. Samtidigt meddelade han att han ville ha en ”stor, vacker mur” vid USA:s södra gräns, i ett försök att minska invandringen.

– När Mexiko skickar folk skickar de inte sina bästa, sa Trump, efter den numera berömda åkningen i de gyllene rulltrapporna i Trump Tower.

– De för med sig droger, de för med sig brott. De är våldtäktsmän. Och vissa – antar jag – är bra personer, fortsatte han.

Gränssäkerhet och muren blev hans stora vallöfte.

Och notan? Den skulle Mexiko stå för.

Budskapet fick Nayda att koka. Hon tyckte att han demoniserade migranter och latinamerikaner som ingen annan kandidat tidigare gjort.

Så hon bestämde sig för att klättra upp på taket och skriva ”INGEN GRÄNSMUR” med vit målarfärg, i stora versaler.

– Min förhoppning var att Trump skulle flyga över, när han besökte gränsen som presidentkandidat, för att se vad vi som bor här verkligen tycker, säger hon.

Än i dag står texten på taket kvar.

”Vet mina rättigheter”

Efter Trumps vinst dröjde innan det juridiska slaget drog igång på allvar.

För snart tre år sedan kom första brevet om ett ospecifierat ”infrastrukturbygge” på tomten.

Nayda ignorerade brevet. Och så kom nästa och nästa.

Till slut knackade myndigheterna på dörren.

– De ville att jag skulle signera några papper – annars skulle de ta min mark. Jag sa: ”I helvete heller!”.

”Den här striden är långt ifrån över”, säger Nayda Alvarez, 50, som är rasande över president Joe Bidens mixade signaler kring muren.

Nayda säger att det har varit så för nästan alla i det lilla samhället La Rosita, där det bor drygt 300 personer.

– Flera myndighetspersoner sa att vi måste skriva på, annars kunde man förlora både vår mark och ekonomisk kompensation för våra hus. Enligt mig var de hotfulla och obehagliga.

Fighten eskalerade. Nayda bestämde sig för att göra allt för marken som hennes farfar köpte för flera årtionden sedan vid Rio Grande.

– Jag har varit bångstyrig och envis, för jag vet mina rättigheter. Men myndigheterna har fortsatt komma, och till och med klättrat över staketet för att komma in och mäta när jag inte är hemma. Det ser jag på mina kameror som jag själv har i trädgården.

Nayda blev stämd, och hon slog tillbaka.

År 2019 stämde hon och flera andra privata markägare Trump, på grund av hans beslut att utlysa nationellt nödläge vid gränsen. Det var Trumps plan B för att få loss ytterligare pengar till gränssäkerhet.

Men genom stämningen såg markägarna i Texas till att nödpotten inte fick användas till gränsbygget.

Och i slutändan lyckades Trump bara bygga en bråkdel av vad han lovat – delvis på grund av motstånd från markägare, som Nayda.

Över 15 miljarder dollar

Ändå har Trump hyllat konstruktionen längs USA:s nära 300 mil långa gräns mot Mexiko, som en prestigevinst under hans tid i Vita huset.

När han avslutade sitt presidentskap åkte han på ett segervarv i just Rio Grande Valley i Texas. Inför kamerorna konstaterade han att administrationen byggt runt 70 mil av muren och därigenom ”avslutade immigrationskaoset”.

I verkligheten handlade det främst om att de ersatte eller förstärkte de gamla, redan existerande gränsbarriärerna.

Innan Trump tillträdde fanns runt 105 mil ”primär barriär” längs gränsen, enligt data från US Customs and Border Protection (CBP).
Fyra år senare: 112,5 mil.

Trump lyckades alltså förlänga muren med totalt 7,5 mil.

Kostnaden för hela murbygget under Trumps ledning: över 15 miljarder dollar.

Pengarna kom antingen från anslag från kongressen eller som medel från försvarsdepartementet.

Och Mexiko – de betalade inte en peso.

En del av muren som delar USA och Mexiko. Joe Biden pausade bygget under sin första dag i Vita huset.

Trots att Trumps signaturprojekt inte nådde hela vägen, är Nayda Alvarez inte helt nöjd.

– När Trump förlorade valet, grattade folk mig. De sa ”du vann”. Men jag svarade – vad menar ni? Vi kommer vinna när allt stoppas, säger hon.

På gården har hon flera Biden-flaggor. Men förtroendet till Trumps efterträdare har redan fått sig en rejäl törn.

– Striden pågår fortfarande för fullt. Det är 140 domstolsfall vi väntar på just nu här i Texas. Vilken dag som helst kan vi få ett brev från en åklagare som säger att vi har ett datum i rätten – och det kan vara slutet på allt.

Nayda hämtar en stor kartong och ställer ner på bordet. I lådan har hon papper efter papper med nya beslut om privata marker som myndigheterna ska överta för murbygget.

– Kolla här, det är total bullshit, säger hon.

– Den här kom i dag, och det är efter Biden tillträdde. Så vad håller de på med? Det har till och med varit folk här och mätt min tomt sedan Biden tillsattes.

Nayda Alvarez visar beslut om privata marker som myndigheterna ska överta för murbygget.

Under presidentvalskampanjen lovade Biden att ”inte en enda fot till” ska byggas av muren under hans ledning. Inga skattepengar skulle gå till Trumps signaturprojekt, garanterade Biden.

Dag ett i Vita huset slog han på paus-knappen för konstruktionen.

Grävskoporna i Texas stannade. I dag ligger staplar med rostfärgade stålbalkar, övergivna i all hast kring staden McAllen. Enskilda partier av muren står med gapande hål till nästa sektion.

Mixade budskap

Under 60 dagar skulle Biden formulera en plan. En granskning av hur pengarna från kongressen skulle användas, och hur man skulle ”fortsätta, ändra eller avsluta” delar av gränsstrukturen.

De öronmärkta kongresspengarna skulle egentligen tvinga Biden att färdigställa ytterligare 36 mil av muren. Men de 60 dagarna kom och gick, utan en ny plan.

Efterlämnat byggmaterial ligger i högar längs gränsen sedan projektet pausats.

I stället har markägarna i Texas fått mixade budskap.

Så sent som för ett par veckor sedan bestämde en federal domare i Texas att myndigheterna kunde omhänderta mark från Carvazos-familjen i staden Mission för murbygge.

– Det känns som om han gör en U-sväng, säger ägaren Jose Cavazos, 71, om Biden, till ABC News.

– Varför säger han ”inga mer murar” om han inte menar det?

Även Nayda Alvarez är oroad. Hon vet att domaren som avgjorde Cavazos-familjens fall också bestämmer över hennes pappas tomts framtid.

Dessutom har USA:s minister för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, bidragit till förvirringen. Trots Bidens mur-paus, säger han att konstruktionen kan komma att fortsätta för att fylla i några av hålen i muren.

”Besviken på Biden”

Under Bidens tid i Vita huset har flyktingströmmarna slagit nya rekord varje månad.

Republikaner hävdar att migrantvågen beror på Bidens välkomnande signaler om asylmöjligheter och gränsbygget.

Samtidigt vill en del av vänsterfalangen i Bidens eget parti till och med riva Trumps mursektioner. Andra demokrater vill att han ska färdigställa de partier som lämnats vind för våg.

Trumps mur har således blivit Bidens stora bultande huvudvärk.

– Jag är besviken på Biden. Allt har varit så förvirrande, gällande om konstruktionen ska fortsätta eller inte, säger Roberto Lopez, 29, på Texas Civil Rights Project, en ideell organisation som representerar de privata markägarna, däribland Nayda Alvarez.

– All osäkerhet gör att vi måste fortsätta sätta press. För att få transparens om vad som verkligen sker.

Samtidigt understryker han att inte bara Trump ligger bakom muren och de juridiska striderna mot markägarna.

– George W. Bush såg till att mur byggdes här, Obama fortsatte. Därför har vi anledning att tro att samma sak kan ske med Biden – trots alla hans löften, säger Roberto Lopez.

”Det här är inte en migrationskris. Det beror på att folk flyr fattigdom och klimatförändringar”, säger Roberto Lopez, 29, på Texas Civil Rights Project, en ideell organisation som representerar de privata markägarna.

Roberto säger att han förstår att den nya administrationen har mycket på dagordningen, och tror att de kanske inte hunnit reda ut vad som ska ske med stämningarna mot markägarna.

Han tror också att ”ränderna aldrig går ur”. Åtminstone inte så lätt.

– Vi glömmer ibland att myndigheterna är fyllda med personer, som kanske redan köpt idén om att det ska vara en militarisering vid gränsen. De känner kanske att det finns momentum nu. Och somliga vill fortsätta, oavsett vad administrationen säger.
Han tillhör skaran som snarare vill att muren rivs helt.

– Först väggen från Trump-eran – men sedan också från Bush och Obama. För det här är inte en migrationskris. Det beror på att folk flyr fattigdom och klimatförändringar.

I stället borde murpengarna användas för att stötta de samhällena.

Roberto Lopez köper dock inte idén om att Trump skulle ha misslyckats med muren.

– Nej, det var en stor framgång för honom! Jag tror han gjorde just det han ville göra. Vilket var att få oss att fokusera på något bisarrt. Men muren var bara en dimridå. Han skiftade samtalet och fick både republikaner och demokrater att prata om utökad gränssäkerhet, som om det var en kris. På sätt och vis var det därför en succé, trots att den inte byggdes hela vägen.

”All osäkerhet gör att vi måste fortsätta sätta press. För att få transparens om vad som verkligen sker”,

Karteller knackar på

Muren har splittrat lokalborna i två läger; för och emot. Nayda Alvarez sticker egentligen ut – längs gränsen är det flera personer med muren intill husknuten, som hyllar bygget. Trots att de ofta har förfäder som föddes på Mexiko-sidan.

– Muren är det bästa som har hänt! Här brukade det vara fyllt av folk som ville ha min hjälp, och en massa droghandel. Men Trump stoppade det, säger en 84-årig kvinna som bott på samma plats hela sitt liv.

Från huset har hon utsikt mot en portion av muren som har flera hål i sig. Där vaktar gränspoliser.

– De höll på att bygga på muren precis här borta. Men jag såg att de slutade samma dag som Biden tillträdde. Han har ingen aning om vad han håller på med! Vi älskar Trump, det kan du hälsa Sverige, fortsätter kvinnan.

Hon och många andra är för rädda för att framträda med namn. Flera gånger har de haft de mexikanska karteller i området som knackar på, för att de vill att folk ska gömma flyktingar i sina hem mot betalning.

”Den kommer bli färdig, tro mig”

Längre bort bor den pensionerade polisen Arthuro Hernandez, 73. Han sätter sig på verandan, just när mörkret fallit. Ett par hundra meter från hans hus i La Joya saknas delar av muren, och de senaste månaderna har det blivit en känd passage för många
flyktingar.

– Det blir bara värre och värre. Vi har bott här i 40 år och sett hur det förändrats säger han.

– Även mina släktingar kom över gränsen – men de gjorde det på rätt sätt. Det är så det ska göras. Jag har inga problem med det.

Arthuro tycker att muren är Trumps förtjänst, och att den fungerade bra.

Inte heller han skriver under på att muren blev ett fiasko för administrationen.

– Alla visste att Mexiko aldrig skulle betala, det var bara retorik. Trump fortsatte ju framåt hela tiden, så gott han kunde, men motarbetades av alla, säger Arthuro, som tidigare röstade på demokraterna, men bytte parti under Trump.

Pensionerade polisen Arthuro Hernandez, 73, hoppas fortfarande att bygget av muren färdigställs.

Han har fortfarande hopp om en mur som skär genom landet; ända från Mexikanska golfen till Stilla havet.

– Republikanerna kommer vinna igen, och då kommer projektet starta på nytt, säger han.

– Visst, det kommer dröja. Men den kommer bli färdig, tro mig.

Nayda Alvarez pekar på ett hörn i sin trädgård där myndigheterna ville bygga ett övervakningstorn också. Hon skakar på huvudet. Enligt henne är just en mur är helt verkningslös. Migranter hittar alltid nya vägar för att ta sig in i landet ändå; via stegar,
båtar, tunnlar.

– Vill republikanerna stoppa immigrationen på riktigt? Då måste de ändra lagarna. Folk har rätt att migrera och söka asyl i dag, så är det bara.

Nu tycker hon att Biden måste markera tydligare hur han ställer sig till murbygget, genom att stoppa stämningarna mot alla privata markägare.

Samtidigt håller hon med meningsmotståndaren Arthuro Hernandez på en punkt.

– Oavsett hur det blir under Biden, är det sorgliga att om vi byter administration efter nästa val – då kommer de börja bygga igen.

 

Ett kors markerar minnesplatsen för en död migrant. I bakgrunden skymtar en del av stålbarriären som delar USA och Mexiko.