Flera döda efter linbaneolycka i Italien

Publicerad 2021-05-23

Minst 14 personer är döda efter att en linbanevagn har störtat i italienska Alperna, enligt italienska medier.

Ett femårigt barn vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

En linbanevagn har kraschat i ett skogsområde nära toppen på berget Mottarone i Italien, enligt den alpina räddningstjänsten. Enligt vittnen svängde en av de rödvita vagnarna fram och tillbaka innan den rasade till marken och krossades.

– En förfärlig tragedi. Vi försöker förstå vad som hänt, säger infrastrukturminister Enrico Giovanni till Sky.

Ett barn allvarligt skadat

Minst femton personer ska ha befunnit sig i vagnen som störtade mot marken, enligt la Repubblica. Minst 14 personer är döda och ett barn vårdas för allvarliga skador på sjukhus, enligt tidningen. De fördes akut i ambulanshelikopter till Regina Margharitasjukhuset i Turin.

Ett femårigt barn vårdas fortfarande på sjukhus med allvarliga skador, skriver la Repubblica.

Olyckan inträffade enligt uppgift strax efter klockan 13 på söndagen. Det är ännu inte klarlagt vad som orsakat kraschen, men enligt italienska La Repubblica kan det handla om en brusten vajer. Vägarna i området stängdes efter olyckan.

En populär turistattraktion

Linbanan går mellan staden Stresa och berget Mottarone i provinsen Verbano, i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Linbanan, som går till toppen av berget, når som högst 1 491 meter över havet.

Linbanan är en populär turistattraktion som används vintertid av skidåkare för att nå 17 olika nedfarter. Men även sommartid används den och Mottarone utsågs till att ha en av de tio vackraste utsikterna i världen av New York Times 1954.

Linbanan öppnade den 1 augusti 1970, då den ersatte järnvägen. 2014 stängdes linbanan i två år för en renovering som gick på motsvarande drygt 40 miljoner kronor. Linbanan öppnade så sent som 24 april i år, efter att ha tvingats ställa in turerna under den stränga nedstängningen av Italien förra året.

Följ ämnen i artikeln