Tegnell: Ser ingen risk för en fjärde våg i höst

Uppdaterad 2021-06-04 | Publicerad 2021-06-03

Anders Tegnell ser ingen risk för en fjärde coronavåg i höst.

Nedgången är tydlig även om antalet nya smittade fortfarande ligger på en hög nivå.

– Fortsätter utvecklingen på det här viset så är en fjärde våg i höst väldigt otrolig, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

 
Folkhälsomyndigheten ser en tydlig nedgång i antalet bekräftade fall av covid-19 – men vi ligger fortfarande på en hög nivå.

Så ännu är det inte läge att slappna av, är statsepidemiolog Anders Tegnells budskap.

På DN Debatt varnade en grupp forskare på torsdagen för en fjärde våg under pandemin, som främst skulle drabba ovaccinerade barn.

Runt 46 procent har hittills fått minst en vaccindos i Sverige

Tegnell: Inte troligt

Men att en fjärde våg skulle slå till i höst ser inte Anders Tegnell som troligt, mycket på grund av vaccintäckningen – cirka 46 procent har nu fått minst en dos.

– Fortsätter utvecklingen på det här viset och vi fortsätter att vaccinera oss som vi har gjort så bedömer jag att en fjärde våg är väldigt otrolig, säger statsepidemiologen.

Så risken, menar Tegnell, är liten just nu, även om det skulle kunna ske:

– Det enda som skulle kunna ändra ett sådant scenario är om viruset ändrar sig så pass drastiskt att vaccinen inte alls fungerar längre. Vaccinet klarar virusvarianter som vi känner till hittills.

”Ser inte risk för mutationerna sprider sig”

Han understryker samtidigt att det inte är läge att slappna av ännu. Mycket då ingen i dagsläget vet vilka virusvarianter som kan dyka upp i framtiden.

Men att mutationerna skulle sprida sig som i en fjärde våg till hösten anser han inte troligt.

– Man ska vara försiktig med att utesluta det helt. Men vi har en bra vaccinationstäckning och en bra vaccinindustri som är väldigt snabba med att ställa om till andra varianter och kan göra det väldigt fort. Så vi har en bra beredskap för att hantera en sådan situation, säger Anders Tegnell.