Snösmockan – en klassiker som fyller tio

Publicerad 2021-01-14

Föraren i en plog- och saltbil bekämpar årets första snösmocka i Skåne. Infälld: Löpsedeln 7 januari 2011.

Smockan hänger i luften. Snösmockan alltså. I tio års tid har det delats ut vädersmockor hit och dit. Och allt började på en av Aftonbladets löpsedlar.

I dag går det inte att snacka väder utan att åka på en smocka. Särskilt inte vinterväder. Men det har inte alltid varit så. Ordet ”snösmocka” sågs för första gången på Aftonbladets löpsedel i januari 2011. Nu fyller det tio år. Upphovsmannen är Aftonbladets mångårige nyhetschef och reporter Johan Edgar.

– I just det här fallet var det inte svårare än att vi satt sent på kvällen. Det hade talats på dagen om att vi kanske borde göra nåt stort på vädret. Det verkar som att det är ett nytt snöoväder på gång, säger Johan Edgar.

”Dök upp i skallen”

Alla slitna uttryck för snö och oväder var använda och nu gapade löpsedeln tom.

– Som det är med bra ord dök det bara upp i skallen. ”Jaha, nu ska man få en ny smocka i ansiktet”, säger Johan Edgar.

Smockans pappa: Johan Edgar.

Skapade ståhej

Han spann vidare på uttrycket. – Smocka? Snösmocka? Ja, varför inte. Och vad gör en smocka? Den slår till. Perfekt. ”Ny snösmocka slår till”.

Ordet skapade ståhej direkt och fick snart ett eget liv.

– Skönast var första gången man såg det i Expressen. Det är på något sätt själva sinnebilden av att ha etablerat ett ord, när störste konkurrenten tar sig an ordet. Det var ju kul.

Hur mycket hänger snösmockan i luften nu?

– Det var en rejäl käftsmäll att ta sig till jobbet. Som ord betraktat är ju smocka otrevligt men inte hemskt. Men idag är det värre. Sidvind, snö. Egentligen är det en klassisk smocka. En smocka med spets skulle man kunna säga

Följ ämnen i artikeln