3 000 samlades på nyårsfirande: Klart olämpligt

Av: Anna Sjögren

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots sjukvårdens vädjan om små nyårsfiranden valde många att fira in 2021 i folksamlingar på gator och torg.

På Götaplatsen samlades omkring 3 000 personer vid tolvslaget.

– När så många träffas under glada och stimmiga former är det risk för en topp i sjukvården igen, säger chefsläkare Jerker Isacson, på Sahlgrenska sjukhuset.

Inför jul- och nyårshelgerna har sjukvården vädjat till människor om att hålla sig borta från större firanden utanför den närmsta kretsen. Det eftersom Sverige fortfarande befinner sig mitt i den andra pandemivågen, med få tecken på att den är på väg att avta.

Att 3 000 personer samlades på Götaplatsen kommer som en kalldusch för Jerker Isacson, chefsläkare och jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– Det var inga goda nyheter. Det kan väl knappast ha undgått någon att vården generellt är väldigt ansträngd av pandemin. Det du beskriver är klart olämpligt beteende, säger han när Aftonbladet når honom på sjukhuset under nyårsdagen.

”Känner en viss besvikelse”

Sahlgrenska hade 246 covidpatienter inlagda på sina vårdavdelningar innan nyårshelgen, och har minskat till 226 under fredagen. Men antalet iva-patienter har mer än fördubblats, från 21 till 46 patienter. Chefsläkaren är rädd att de stora folksamlingarna under nyårsfirandet i Västra Götaland kommer leda till ytterligare inlagda.

– När så många träffas under glada och stimmiga former så är det risk att det blir för nära kontakt, vilket bidrar att vi får en topp i sjukvården igen, säger han.

Hur tror du att din sjukvårdspersonal känner när de hör om de här folksamlingarna?

– Jag tror man känner en viss besvikelse och frustration över att inte alla människor förstår hur viktigt det är man följer rekommendationer nu, säger han.

Att vaccinationerna har påbörjats får inte invagga oss i någon trygghet, menar han.

– Vi måste fortsätta att följa rekommendationerna om att hålla distans och använda munskydd på platser där man inte kan hålla distans, säger han.

Johan Styrud.
Foto: CAROLINA BYRMO
Johan Styrud.

Riktar kritik mot statsministern

Även i Stockholm samlades större folksamlingar under natten för att fira att pandemiåret 2020 – även kallat skitåret 2020 – äntligen var över. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Läkarföreningen i Stockholm, håller inte tillbaka med vad han tycker om det.

– Jag har sett bilderna och är förskräckt över att man beter sig på det här sättet. Man ska inte träffa större folksamlingar nu utan bara de man bor med. Jag tror att folk som står där i folksamlingarna inte förstår hur farlig den här sjukdomen är, säger han.

Johan Styrud säger att han och hans kollegor på Danderyds sjukhus nu jobbar på gränsen av sin ork och kapacitet. Han är kritisk till att statsminister Stefan Löfven varit ute i julhandeln – trots sina egna skarpa uppmaningar.

– Jag blir beklämd av att man som politiker inte gör som man säger. Det är svårt att veta men jag tror att det kan ha haft viss effekt, säger Styrud.

Vill se förbud mot folksamlingar

Den 8 januari ska riksdagen rösta om den nya pandemilagen. Johan Styrud tycker att den redan borde ha varit på plats. Då hade man kunnat stänga ner köpcentrum för att stoppa shoppingträngsel och förbjudit stora folksamlingar till nyårsafton, något som överläkaren hade velat se.

– Den skulle ha behövts för längesedan, men bättre sent än aldrig.

Just nu befinner sig sjukvården på en platå i antalet nysmittade och inlagda på sjukhus. Men i värsta fall börjar kurvorna peka uppåt igen när effekten av våra jul- och nyårsfiranden syns om två, tre veckor, tror Johan Styrud.

– Men jag har gärna fel.


Publicerad:

LÄS VIDARE