Krigsfångar byts mot minkarta i Kaukasien

TT-AFP

Publicerad 2021-06-12

En armenisk soldat patrullerar en utpost i utbrytarregionen Nagorno-Karabach, nära platsen där soldaterna tillfångatogs i fjol. Arkivbild.

Femton armeniska krigsfångar släpptes under lördagen av grannlandet Azerbajdzjan meddelar det azeriska utrikesdepartementet.

Fångarna tillfångatogs under fjolårets strider i utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

I gengäld bistår Armenien Azerbajdzjan med kartor på minfält i Agdamdistriktet i Nagorno-Karabach. Utbytet är ett resultat av de förhandlingar som under den senaste tiden medlats fram av Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili.

Azerbajdzjans utrikesdepartement uppger att förhandlingarna även skedde med hjälp av Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), där Sverige innehar ordförandeskapet, Europeiska rådets ordförande Charles Michel, USA:s utrikesminister Antony Blinken samt den amerikanske diplomaten Philip Reeker.

Azerbajdzjan och Armenien utkämpade under 2020 ett krig om Nagorno-Karabach, som formellt tillhör Azerbajdzjan men har en armenisk majoritetsbefolkning och som länge styrts av armeniska separatister. Efter medling under Moskvas paraply nåddes en vapenvila.