Trump kallade advokaten knäpp – lät henne hållas

Uppdaterad 2021-01-19 | Publicerad 2021-01-18

Donald Trump hånade Sidney Powell inför staben i Ovala rummet under en av hennes teorier om valfusk.

– Hon är verkligen knäpp, sa han när han tystat högtalartelefonen.

Men ändå lät presidenten advokaten hållas eftersom det gällde att tänka stort om valresultatet skulle kunna ändras.

Nyhetssajten Axios har granskat sammanbrottet i Vita huset som slutade i stormningen av Kapitolium.

Med bara ett par dagar kvar av Donald Trumps presidenttid har nyhetssajten Axios reporter Jonathan Swan gjort en serie granskningar av tiden i Vita huset efter valet.

Redan innan valdagen hade Trump öppet sagt att det enda sättet han kunde förlora mot Joe Biden på är om det förekom fusk. Så att valresultatet skulle utmanas var väntat.

Men attackerna mot valsystemet gick längre än någon hade kunnat tro. Det började i liten skala med anklagelser om några döda som kunnat rösta i nåt distrikt, till en mängd röster som hade tillåtits för sent i något annat distrikt.

Inget framkom dock som kunde hjälpa Trump det minsta med att ändra resultatet i någon delstat, ännu mindre hela landet.

Efter en mängd intervjuer med människor i presidentens närhet visar Axios granskning hur uppdraget att hitta valfusk snabbt gick från administrationens etablerade advokatteam till advokater beredda att säga i princip vad som helst.

Juristen Sidney Powell

Långtgående konspiration

En av dessa var Sidney Powell. Hon presenterade en teori som bestod av en svepande, multinationell konspiration med rösträkningsmaskiner, där miljontals röster bytte vinnare. Hon har sagt att uppemot tio miljoner röster kan ha stulits från Donald Trump.

Presidenten själv twittrade ofta ut uppgifter gällande hennes teorier och gav henne en plats i hans juridiska team.

Men han verkar inte ha trott på teorierna själv.

Axios beskriver en episod i slutet av november då ett samtal från Sidney Powell kopplas in i Ovala rummet där Donald Trump sitter med en skara medarbetare.

– Aha, Sidney. Hon börjar bli lite knäpp, va? Hon måste verkligen tona ned det. Ingen tror på de där grejerna. Det är för mycket, sa han till de närvarande innan han plockar upp luren.

Han lät samtalet gå på högtalartelefonen så att alla skulle kunna lyssna. Sidney Powell gick på om en nationell säkerhetskris som innefattade iranier som bytte vinnare på röster i vågmästarstater.

Donald Trump tystade ljudet så att hon inte skulle höra och skrattade hånfullt, skriver Axios.

– Så vad ska vi göra åt det, Sidney? sa han flera gånger medan advokaten blev mer och mer uppjagad.

– Hon är verkligen knäpp, sa presidenten när han tystade ljudet ännu en gång.

Enligt Axios uppgiftslämnare stod det klart att Donald Trump förstod hur rubbade de nya advokaterna han tog in var. Men han ville allt mer desperat hitta något som kunde ändra utgången och Sidney Powell och hennes gäng var villiga att tala om för honom att valresultatet kunde ändras.

Behöver galenskap

Powell och hennes vapendragare Lin Wood var så extrema att till och med Rudy Giuliani distanserade sig från dem och sa till alla som ville lyssna att de inte representerade presidenten, uppger Axios.

Men Trump fortsatte att vidarebefordra hennes teorier på Twitter och i tal och ville höra vad hon hade att säga, trots att han hade erkänt för rådgivare att han tyckte att hon verkade galen.

– Ibland behöver man lite galenskap, sa Trump till en i staben enligt Axios.

När hans kampanjadvokater granskade detaljer kring hur röstsedlar verifieras i vissa delstater och vilken tillgång övervakare hade till rösträkningen, talade Powell till presidentens mantra om att tänka stort, skriver sajten.

Sidney Powell och den sparkade generalen Michael Flynn skickade dokument till Trumps rådgivare som de menade innehöll bevis för denna långt gående konspiration.

För medarbetarna i Vita huset framstod det bara som strunt. Men dokumenten, enligt Axios sannolikt det knäppaste material som någonsin nått en amerikansk president, tog sig hela vägen in till Ovala rummet.

Enligt de dokument som Axios läst uppgav Sidney Powell för Donald Trump att en utländsk konspiration att stjäla valet involverade en kordinerad cyberattack från Kina, Ryssland, Iran, Irak och Nordkorea.

Övriga staben argumenterade aggressivt mot hennes teorier inför Trump. Om hennes teorier stämde skulle det vara den största utländska attacken i amerikansk historia. Men inget av detta kunde föras i bevis av underrättelsetjänsten.

Sidney Powell hade ett svar för det också, skriver Axios. Även de jobbade för att sänka Trump och mörkade därför alla bevis.

Ville gripa förrädare

I hennes teori hade USA:s fiender använt hemliga cybervapen från CIA för att stjäla valet. Ett övervakningsprogram kallat ”Hammaren” hade på något sätt hamnat i Kinas händer.

Hon argumenterade för att hennes avslöjanden visade på en slags krigsförklaring. Hon menade att ingen insats i kampen mot de som stal valet var för stark och sa att Trump borde använda hela regeringsmakten för att beslagta rösträkningsmaskinerna från Dominion och ”gripa förrädarna”.

Men, tur nog för presidenten, var ingen i staben särskilt imponerad och det hetsiga mötet slutade med att Powell stormade ut.

Det var sista gången hon var i Vita huset. Men hennes anklagelser ändrade hela konversationen. Det handlade inte längre om teknikaliteter i olika valdistrikt utan att om att hela valet var stulet.

Och därmed inleddes pressen på politikerna att ändra resultatet – vilket utmynnade i kraven på Mike Pence att ogiltigförklara elektorskollegiets röster som slutade i stormningen av Kapitolium när han inte gjorde det.

Presidentens attacker om att valet var stulet slutade inte där. Till och med i den första video Donald Trump la ut medan belägringen fortfarande var pågående sa han vid två tillfällen på 61 sekunder att han förlorat på grund av bedrägeri.

Presidenten själv twittrade ofta ut uppgifter gällande Sidney Powells teorier och gav henne en plats i hans juridiska team.