WHO-experter i Kina redo att söka covidsvar

Publicerad 2021-01-28

WHO:s expertlag är redo.

Efter 14 dagar i karantän i Wuhan ska de 13 experterna nu börja forska i coronavirusets kinesiska ursprung.

– Världen ser på, säger WHO-virologen Marion Koopmans.

Världshälsoorganisationen WHO har skickat ett internationellt expertlag till kinesiska Wuhan. De är på plats där coronaviruset uppstod för att gå till botten med dess ursprung.

Kina har anklagats för att ha försenat omvärldens reaktion på virusets farlighet. De kinesiska myndigheterna ska bland annat ha känt till smittan längre tid än de vill erkänna och har enligt New York Times aktivt arbetat för att ”mörka” dess existens.

Länge var de också kritiska till att låta utländska experter komma till Wuhan och undersöka utbrottet.

Inte heller nu när expertgruppen är på plats rapporteras Kina vara välvilligt inställda till forskningsinsatserna.

En grupp familjer som drabbats av coronaviruset i Wuhan har stoppats från att kommunicera med varandra i en Wechat-kanal, rapporterar AFP.

– Det visar att myndigheterna är rädda att vi ska komma i kontakt med WHO-experterna, säger Zhang Hai, medlem i gruppen och uttalad kritiker av hur Kina hanterat pandemin, till AFP.

En av WHO:s utsända experter.

Världen ser på

En annan medlem i gruppen uppger att hon kallats in till möte med myndigheter. Där ska hon uppmanats att inte prata med medier eller andra.

En av experterna, Marion Koopmans, berättar att de 13 i WHO-laget känner världens ögon på sig:

– Det kommer man inte ifrån. Därför är det viktigt att behålla fokus, vi är forskare och inte politiker, säger Koopmans till CNN.

– Jag tror också det är viktigt att försöka hålla förväntningarna rimliga, om vi tittar på andra sådana här uppdrag där man spårar ett utbrotts ursprung så har det tagit år att färdigställa.

Samarbetet med Kina en utmaning

Under torsdagsmorgonen, svensk tid, rapporterar AP att expertgruppen lämnat hotellet och gått ombord på en buss med okänd destination.

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, har tidigare arbetat med liknande uppdrag. Han berättar för SVT att han tror att den största utmaningen kommer att vara just samarbetet med kinesiska myndigheter.

– Den politiska utmaningen kommer vara den största, med transparens och att få tillgång till all data, säger Johan Von Schreeb till SVT.

Von Schreeb säger att experterna kommer att besök våtmarknaden där smittan först upptäcktes, viruslaboratoriet i staden som forskat på just coronavirus och prata med människorna i området. Bland annat.

Han säger att det kommer att handla om ett riktigt detektivarbete på plats i Wuhan:

– Var skedde den här övergången mellan djur och människa? Det är ju det man vill ta reda på, säger han till SVT.

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen