WHO: Tygmunskydd fungerar

TT-AFP

Publicerad 2021-01-23

WHO:s Maria Van Kerkhove, som leder organisationens krisarbete kring virusutbrottet. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen WHO säger att munskydd i tyg är tillräckligt för många, även om flera länder nu kräver att människor använder kirurgiska modeller.

I Tyskland och Österrike tillåts nu bara personer med kirurgiska munskydd i kollektivtrafiken och i affärer. Tygmunskydden anses inte säkra mot coronavirusets nya mutationer.

Men Världshälsoorganisationen WHO har inga planer på att ändra sina riktlinjer. WHO säger att "tygmunskydd kan användas av personer under 60 år och som inte har underliggande sjukdomar".

Organisationen säger också att de nya mutationerna kan ha ökat virusets smittsamhet, men att studier i Storbritannien och Sydafrika inte har visat att det muterade viruset sprids på ett annorlunda sätt än tidigare.

– Länder är fria att fatta de beslut som de anser lämpliga, säger WHO:s Maria Van Kerkhove, som leder organisationens krisarbete kring virusutbrottet.

– Vi kommer fortsätta att titta på vetenskapliga bevis, men utifrån de uppgifter som vi har sett från de länder som har dessa virusvarianter finns det ingen förändring i hur viruset överförs. Om något ändras kommer vi att att uppdatera vår vägledning.

Maria Van Kerkhove säger också att tygmunskydd ska ha tre lager för att ge tillräckligt skydd.