Svenska ungdomar festar vilt i Alperna

Struntar i restriktioner och regler

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenska ungdomar festar loss i alperna – trots nedstängning och restriktioner.

Nu har borgmästaren i Sankt Anton i Österrike fått nog.

– Sedan jul har det strömmat hit 10 till 15 utländska ungdomar varje dag, säger Helmut Mall.

Det började med skidresor och after-ski. Sedan spreds smittan snabbt i Sverige. Knappt ett år efter att pandemins början upprepar sig historien. Även i år åker svenska ungdomar till skidorter i Europa, trots restriktioner och nedstängningar. Och efter turerna i backen åker de hem och firar tillsammans - som om ingenting hade hänt.

Det har gått så långt att borgmästaren i Sankt Anton, Helmut Mall, nu beklagar sig över situationen till dansk radio, DR.

Arkivbild.
Foto: DANIEL OHLSSON
Arkivbild.

Festar i stället för att jobba

Enligt honom kommer horder av svenska, danska och brittiska unga till skidorten för att, som de säger, söka säsongsarbete. Men i stället för att jobba återfinns de snart i skidpisterna och på olika after-ski-fester.

– Vi hittar ständigt aktuella bilder på sociala medier, där 30 till 40 ungdomar festar illegalt, säger Helmut Mall.

Österrike har upptäckt flera fall av mutationer av sars-cov2-viruset och ortsborna oroar sig för att ungdomarna ska öka spridningen.

Dock konstaterar Helmut Mall att det är lite han kan göra för att avhysa de unga skidgästerna. Fri rörlighet gäller och ingen generell avrådan finns från svenska myndigheter mot resor inom EU.

Foto: Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN

Kryphål i karantänen

I Österrike bor det knappt 9 miljoner invånare och landet har under pandemin rapporterat 7 700 dödsfall och 413 000 smittofall.

Landet har befunnit sig i sin tredje nationella nedstängning sedan den 26 december. Och efter stängningen har coronasiffrorna gått åt rätt håll.

Skidturister har avskräckts från att åka till landet med en stränga karantänsregler.

Men under de senaste veckorna har de österrikiska myndigheterna kunnat iaktta hur skidåkarna blivit allt fantasifullare i försöken att hitta kryphål. Kryphålen handlar ofta om jobb eller träning i Tyrolen, skriver Svenska Yle.

Hotellen håller stängt för vanliga turister men är öppna för affärsresande och folk som deltar i kurser för skidlärare till exempel, och de här möjligheterna har utnyttjats.

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE