Nybliven mamma vill prata mer om skador

Malin Johanson/TT

Publicerad 2021-05-01

– När det gäller förlossningsskador så finns det mycket som jag som kvinna inte vet.

Det säger nyblivna tvåbarnsmamman Cathrin Wisén.

Nu nås allt fler kvinnor i Sverige av vården efter att ha fött barn – och får chansen att prata igenom upplevelsen och ta reda på om allt är normalt eller om behandling behövs.

Ska det kännas så här? Hur vet jag om jag fått en bristning i mitt underliv? Vad kan jag göra åt mitt urinläckage? När är det okej att ha sex igen? Första tiden efter man fött barn kan på många sätt vara omtumlande med en hel del frågor och funderingar.

För att följa upp förlossningen har alla kvinnor rätt att få komma på åtminstone ett besök inom mödravården – en efterkontroll.

Cathrin Wisén hade inga särskilda besvär efter att ha fött sitt andra barn i december. Men att komma på kontroll hos barnmorskan efter förlossningen var närmast en självklarhet. Vården informerade om besöket under graviditeten och kontrollen bokades in kort efter förlossningen.

– Någon vecka efter förlossningen så ringde barnmorskan upp mig och vi pratade igenom upplevelsen och hur det hade gått och så föreslog de en tid, det var bra. Jag behövde inte göra något utan det var på deras initiativ, berättar hon.

Skillnader i olika grupper

De senaste åren har regionerna på olika sätt satsat på att förbättra förlossningsvården, inte minst den vård som kommer efter en kvinna fött barn.

Regionalt ser det lite olika ut, men nationellt har andelen kvinnor som varit på efterkontroll hos en barnmorska gått från 79 procent 2015 till 86,2 procent i fjol, enligt siffror från Sveriges Regioner och Kommuner (SKR).

Mellan utrikesfödda kvinnor och kvinnor födda i Sverige som kommer på efterkontroll var skillnaden för några år sedan relativt stor. Skillnaden kvarstår – men har minskat. Bland kvinnor födda utanför Sverige gick 81,8 procent på efterkontroll 2020, vilket kan jämföras med 69,6 procent 2015. För kvinnor födda i Sverige var den siffran 88 procent i fjol – 82,1 procent 2015.

Cathrin Wiséns möten med vården var snarlika både för barn nummer ett och två. Hon kände sig trygg och bekväm med sin barnmorska och fick det stöd som hon behövde. Däremot tycker hon kanske att besöken kunde ha varit lite mer anpassade efter hennes specifika behov.

– Både när man är gravid och efteråt så känns det som att mycket går på rutin. Det är inte så lyhört utifrån vem jag är, säger hon.

– Och det gånger jag har ställt frågor som är lite mer utanför checklistan så har jag fått mer generella svar eller blivit hänvisad vidare till exempelvis en sjukgymnast, säger hon.

Mer individanpassat

Enligt SKR har regionerna på olika sätt arbetat med att nå ut till blivande föräldrar om vikten av att komma på en kontroll efter förlossningen. Eva Estling, samordnare för avdelningen vård och omsorg vid SKR, delar bilden att besöken behöver vara mer utformade efter varje enskild kvinna. Behoven kan se väldigt olika ut.

– Vården behöver bli mer personcentrerad utifrån ett kvinnoperspektiv och ibland kan det handla om de enkla sakerna. Det är väldigt individuellt vad man behöver under och efter sin förlossning och det är det som ska styra, säger Eva Estling.

Siffrorna går åt rätt håll, men det finns fortfarande många kvinnor som inte kommer i kontakt med vården efter sin förlossning – dessa kvinnor är fortsatt viktiga att fånga upp.

– Har du haft en negativ förlossningsupplevelse är det jätteviktigt att man bearbetar den, pratar om vad som kunde ha gjort på ett annat sätt och fångar upp eventuella bristningar eller andra förlossningsskador, säger Eva Estling.

"Mycket man inte vet"

Även om Cathrin Wiséns förlossning gick bra utan några komplikationer så hade hon ändå önskat mer information om vad hon kan vara uppmärksam på i efterhand.

– När det gäller förlossningsskador så finns det mycket som jag som kvinna inte vet om. Om jag inte har några besvär betyder det att jag inte har några skador? Kan barnmorskan se att jag inte har några skador? Eller kan det finnas något ändå? Jag skulle gärna se att man pratar mer om de skador som kan uppstå, symtom och så vidare, säger hon och tillägger:

– Eftersom jag inte hade några besvär så är det också svårt att veta vad man ska fråga om. Man kanske skulle vilja ha lite mer information även fast man själv inte är drabbad.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en missvisande formulering kring vilka SKR är.

201520192020
Andel kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossningen79,0 procent85,6 procent86,2 procent
Andel kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossning (födda i Sverige)82,1 procent88,0 procent88,0 procent
Andel kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossning (födda utanför Sverige)69,6 procent80,2 procent81,8 procent
Andel kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossning (med högskole- eller universitetsutbildning)83,8 procent88,9 procent88,2 procent
Andel kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossning (enbart grundskoleutbildning)65,0 procent76,4 procent79,1 procent