Virus får Finland att skjuta fram valen

Grim Berglund/TT

Publicerad 2021-03-06

Delar av Finlands regering, med utrikesminister Pekka Haavisto, justitieminister Anna-Maja Henriksson, inrikesminister Maria Ohisalo, statsminister Sanna Marin och transportminister Timo Harakka på en presskonferens 2020 (från vänster till höger). (Arkivbild).

Finland flyttar fram kommunalvalen till den 13 juni på grund av ökad virusspridning. Valen skulle ha hållits den 18 april.

Beskedet från justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) kom på en presskonferens på lördagseftermiddagen.

Den direkta anledningen är att Institutet för hälsa och välfärd kom med en varnande rapport i fredags. Enligt beräkningar kan coronafallen komma att ligga på mellan 2 600 och 11 200 per dag i mitten av april, rapporterar Svenska Yle.

– I går morse . . . trodde jag ännu att valet skulle hållas i april, men rapporten förändrade allt, säger Henriksson.

Perioden för förtidsröstning kommer också att förlängas med anledning av smittspridningen, den infaller mellan den 26 maj och den 8 juni, skriver Hufvudstadsbladet.

Åtta av nio riksdagspartier ställer sig bakom ett framflyttat kommunalval. Sannfinländarna motsätter sig det. Partiet har för närvarande medvind i opinionsmätningar, och anser att framflyttningen innebär en risk för demokratin.

Regeringen förbereder nu en proposition om en ny vallag som ska överlämnas till riksdagen "så fort som möjligt".

Från och med måndag kommer gym, idrottshallar och liknande att hållas stängda under tre veckor i de värst virusdrabbade områdena i Finland. Det kan också bli aktuellt att stänga restauranger i hela landet men i den frågan ligger politikerna något efter tidtabellen.

ANNONS