Rekordhöga virushalter i avloppsvattnet

Toalettbesök ger fingervisning

Uppdaterad 2021-03-01 | Publicerad 2021-02-27

Aldrig tidigare har så höga virushalter uppmätts i Stockholms avloppsvatten.

Nivåerna oroar forskare inför nästa vecka.

– Nu måste vi vara extra försiktiga på sportlovet, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare vid KTH till SVT.

Stockholmarnas toalettbesök bidrar till information om hur utbredd coronasmittan är i länet. En person som nyss har blivit smittad av SARS-CoV-2-viruset, som orsakar covid-19, lämnar nämligen spår i sin avföring och även till viss del i urinen.

Bara på kort tid har virushalterna i Stockholms avloppsvatten skjutit i höjden.

Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har forskning visat att antalet nyinlagda patienter som hade covid-19 ökade drygt två veckor efter att en topp av viruset hade noterats i avloppsvattnet.

– Mängden virushalter av covid-19 i avloppsvattnet har hittills relativt bra speglat utvecklingen av hur covid-19 sprids i samhället, säger Cecilia Williams som är professor i bioteknologi från KTH och arbetar på SciLifeLab där hon analyserar virushalter i avloppsvatten, till SVT.

Stiger snabbt

Efter en nedgång från slutet av förra året noterades det vecka fyra en ökning igen.

– Vecka fyra var en varning, vecka sju är alarmerande, säger Zeynep Cetecioglu Gurol.

När siffrorna för förra veckan analyserades visade de rekordhöga nivåer. Oron väcks nu eftersom Stockholm har sportlov nästa vecka.

– Virushalterna stiger snabbt nu. Det här är högsta halterna vi har uppmätt i avloppsvattnet. Nu måste vi vara extra försiktiga på sportlovet, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, forskare vid avdelningen Resursåtervinning på KTH och med och analyserar mätningarna av SARS-CoV-2 i avloppsvattnet.