13 minuter som kan fälla Trump: ”Fajtas så in i helvete”

Uppdaterad 2021-02-11 | Publicerad 2021-02-10

Riksrätten mot Donald Trump har inletts.

En tretton minuter lång video lades fram som bevis för expresidentens inblandning i den våldsamma stormningen av Kapitolium.

Vissa av ledamöterna valde att inte titta när scenerna från kongressen spelades upp.

Här rapporterar vi från riksrätten mot Donald Trump.

  • Fastnålat inlägg
    13 feb 2021
    Oskar Forsberg

    Trump har nu skickat en kommentar efter att han blev friad.

    Han börjar med att tacka sina advokater. Sedan skriver han att de senaste dagarnas riksrätt varit ännu ett kapitel i ”den största häxjakten i vårt lands historia”.

    Den före detta presidenten fortsätter med att skriva: ”Vår historiska, patriotiska och vackra rörelse för att göra Amerika fantastiskt igen har bara börjat”.

    Trump skriver också framåtblickande, kanske mot valet 2024?

    ”Jag ser fram emot att fortsätta vår otroliga resa tillsammans”, skriver han.

  • Oskar Forsberg
    13 feb 2021

    Då avslutar vi direktrapporteringen från dagens historiska händelser i Washington DC.

    Den före detta presidenten Donald Trump friades alltså av senaten i riksrätten.

    Röstsiffrorna blev 57-43.

    De sju republikaner som röstade för att fälla Trump var Burr, Cassidy, Collins, Murkowski, Sasse, Romney och Toomey.

    Tack alla ni som har följt den här rapporteringen de senaste dagarna.

    Trevlig helg!

  • 13 feb 2021

    Vad är det som gör att Mr Trump inte blir fälld, trots kritiska röster från Rep. senatorer? Och varför röstade inte Mr Mcconell för att fälla Trump?

    E

    Den som ändå kunde svara på det. Rimlig fråga Mr E.

    Oskar Forsberg
  • 13 feb 2021

    Aftonbladet ni e alltid fakenews förutom detta inlägg att han e friad

    Jesper Lundahl

    Jaha.

    Oskar Forsberg
  • 13 feb 2021

    Ööö okej?? Varför röstar Mitch för att å ena sidan fria trump men å andra sidan uttala sig om att trump är ansvarig för uppvigling?? Var det inte det hela riksrätten handlade om?

    Förvirrad

    Jo, precis. Rimlig fråga!

    Oskar Forsberg
  • Oskar Forsberg
    13 feb 2021

    Nu är det tillbaka!

På tisdagen inleddes riksrätten mot USA:s 45:e president Donald Trump. Han åtalas för anstiftan till uppror för stormningen av Kapitolium där fem personer miste sina liv och flera skadades.

Under riksrättens första dag lade Demokraterna fram sitt främsta bevis: en 13 minuter lång video över skräckscenerna som utspelade sig i samma byggnad en månad tidigare, den 6 januari.

– Om det här inte är ett brott som man kan ställas inför riksrätt för, då finns det inte några sådana brott, sade Marylanddemokraten Jamie Raskin i sitt inledningsanförande.

”Du måste försvara ditt land”

Det inleddes med det känsloladdade tal som Trump höll till anhängarna före stormningen.

– Vi kommer att stoppa valstölden. I dag ska jag visa några av bevisen för att vi vann valet och vann en jordskredsseger. Efter det här ska vi gå ner till Kapitolium och jag ska vara där med er. Vi ska gå ner till Kapitolium, säger Trump i talet.

I videon visas klipp på hur flera anhängare ropar ”Vi ska till Kapitolium” till andra och sedan beger sig mot kongressbyggnaden. Samtidigt som senatorerna samlas för att sammanställa elektorsrösterna fortsätter Trump sitt tal där han manar till motstånd och kamp.

– Konstitutionen säger att du måste försvara ditt land. Och du kan inte rösta på valfusk. När du tar någon för valfusk måste du agera utifrån väldigt annorlunda regler. Jag hoppas att Mike Pence har det modet att göra det som krävs.

– När vi fajtas, fajtas vi så in i helvete. Och om man inte fajtas så in i helvete har man inget land längre.

Ville inte titta på videon

Han upprepar att anhängarna ska ta sig till Kapitolium för att ge republikanerna den ”stolthet och det mod de behöver för att ta tillbaka landet”.

Klipp visas när mobben river ner kravallstaket, tar sig förbi poliser och bryter sig in i kongressbyggnaden under arga stridsrop som ”Fight for Trump” och ”Stop the steal”.

En polis hörs skrika av smärta när han pressas mot en dörr, man hör också skottet mot Ashli Babbitt, en av de Trumpanhängare som dog.

Den tretton minuter långa videon tog senatorerna tillbaka till stormningen och de skräckfyllda minuterna i kammaren innan de evakuerades. Under ett anförande syns en man springa upp till Arizonas senator och viska med darrande röst att mobben är inne i byggnaden.

Försvaret ”svamlade” – Trump rosenrasande

Kongressledamoten Jamie Raskin var nära att brista i gråt under sitt vittnesmål om hur det kändes när han hörde ljudet från den ilskna mobben som försökte bryta sig in. Flera senatorer sågs torka tårar.

– Alla omkring mig ringde sina fruar och män, sina kära, för att ta farväl, sa han.

En av Trumps försvarsadvokater, David I. Shoen, anklagade Demokraterna för politisk teater och för att ha tagit fram de mest stötande klippen från stormningen. Advokaten Bruce Castor höll en timslång plädering som fick kritik och kallades svammel av en senator, och ska även ha gjort Trump rosenrasande.

En majoritet av senaten, 54 senatorer, röstade ner försvarets argument – att det inte skulle vara möjligt att ställa en tidigare president inför riksrätt. Nu har Demokraterna två dagar, 16 timmar sammanlagt, på sig att utveckla åtalet, vilket väntas ske till stor del genom filmer. Efter det får försvaret ge sin bild.

För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar, 67 senatorer, röstar emot honom. Det betyder att 17 republikaner måste rösta emot honom, något som inte anses troligt.

<div data-tipser-pid="600fece85933230001b0bef1" data-tipser-view="compact"></div>