Jeremy Corbyn stängs av från Labour

Publicerad:
Uppdaterad:
Labours förre partiledare Jeremy Corbyn.
Foto: Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Labours förre partiledare Jeremy Corbyn.

NYHETER

Förre partiledaren sägs inte ha reagerat på antisemitism i partiet

Jeremy Corbyn tvingades lämna partiledarposten.
Nu är han också avstängd från Labourpartiet – för att inte ha reagerat på behandlingen av partiets judar.
– Jag är inte en del av problemet, säger han på en presskonferens.

Anledningen till avstängningen av Jeremy Corbyn är hans kommentarer kring en utredning om antisemitism i partiet.
"Med bakgrund av de kommentarer han gjorde i dag och hans misslyckande med att dra tillbaka dem i efterhand, har Labourpartiet stängt av Jeremy Corbyn under pågående utredning", sa i går en talesperson för partiet.
Jämställdhets- och människorättsorganisationen (EHRC) har undersökt antisemitism i Labourpartiet under två år.

Under Corbyns styre 2015–2019 har partiet vid flera tillfällen bland annat undervärderat, talat ned eller ignorerat klagomål från judiska medlemmar i partiet, enligt EHRC:s rapport.

”Överdrivna klagomål”

Corbyn har sagt att klagomålen är "dramatiskt överdrivna". Vid en presskonferens sa han också: "Jag är inte en del av problemet", rapporterar Sky News.
Corbyn sade i går att han inte accepterade utredningens resultat. Enligt honom har problemet överdrivits av politiska skäl. Han kommer nu att slåss för att avstängningen upphör.
Agerandet av Labours nuvarande partiledare, sir Keir Starmer, beskrivs som tufft i brittisk press. Det handlar i lika hög grad om Corbyns ovilja att be om ursäkt, Corbyns förnekande att han var en del av problemet som hans påstående att problemet kraftigt överdrivits.
Jeremy Corbyns supportrar stöttar honom och har publicerat en lista på över 50 tillfällen då han stått upp för judar i Storbritannien och andra länder under de senaste fyra decennierna.

Får stöd från rabbier

Corbyn har också fått stöd från ortodoxa judiska ledare. 34 rabbier har signerat ett öppet brev där de hyllar Labours förre "respekterade ledare" och beskriver attackerna mot honom som "oansvariga".
För drygt fyra år sedan blev Jeremy Corbyns äldste och närmaste vän i politiken, Ken Livingstone, avstängd. Han befinner sig fortfarande i en politisk frysbox.

Publicerad:

LÄS VIDARE