Ställ dina frågor om nattens val

Publicerad 2020-11-04

Valresultatet i USA är högst oklart.

Här kan du ställa dina frågor nattens drama och vad prognoserna visar till opinionsexperten Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Ställ dina frågor till opinionsexperten Karin Nelsson, vd för Demoskop.

Denna chatt är stängd.

  • Matilda Andersson
    4 nov 2020

    Tack för alla frågor. Det var alla som Karin Nelsson hann med att svara på. Fortsätt gärna att följa vår valbevakning här: https://live.aftonbladet.se/usa-val-2020-live/

  • 4 nov 2020

    Hej !

    Går det redan nu att säga vem som vinner " popular vote ". Tack för svar om ni kan.

    Kenneth

    Nej, det är för tidigt. Men det blir inte med en marginal på 7-8 procent som Biden vinner.

    Karin Nelsson
  • 4 nov 2020

    Vad gjorde prognosmakarna för fel när dom försökte förutse valet?

    Jonas

    Sammanvägningssajterna som t ex FiveThirtyEight har bland annat räknat ut olika vägar för att Biden respektive Trump ska kunna vinna valet. Det har funnits scenarier för att båda kandidaterna att vinna, men scenarierna har varit fler för Biden. Det utesluter inte Trump och valet är inte klart än. Så det är för tidigt att säga att prognosmakarna (om det är opinionsundersökarna du menar) har fel. Vi kommer däremot, som vi alltid gör, utvärdera hur vi arbetar. Det är i val som man får ett facit på arbetsmetoderna och möjlighet att utveckla.

    Karin Nelsson
  • 4 nov 2020

    Är det så att de stater som de nu vunnit har också fått deras poströster räknade? Eller kommer dem läggas till senare och kan fortfarande vända en stat från röd till blå tex?

    Felicia

    De delstater som är prognosticerade har så många röster räknade och de återstående kommer inte att ändra utfallet. Det är dock så att alla röster givetvis kommer att räknas.

    Karin Nelsson
  • 4 nov 2020

    Hur i tusan kunde prognosen innan vara så fel ,-IGEN?!

    Marcus

    Det är lite tidigt att säga att mätningarna var fel, innan resultatet är klart. Undersökningar är förknippade med osäkerhet. Jag kommer att ha anledning att återkomma.

    Karin Nelsson
Karin Nelsson.

ANNONS