Leia utsattes för övergrepp –  filmer spreds i skolan

Uppdaterad 2021-06-27 | Publicerad 2021-06-26

Leia var 13 år när hon utsattes för flera sexuella övergrepp av en kille på samma skola. Filmer på henne spreds. Vänner vände henne ryggen.

Trots att skolan informerades fick hennes förövare gå kvar samtidigt som Leias betyg och närvaro snabbt började sjunka.

– För mig känns det som att livet knappt förändrats alls för honom, att det är bara jag som drabbats, säger hon.

Leia hade först inte tänkt att anmäla den två år äldre killen som förgripit sig på henne vid flera tillfällen under sommaren. Hon skämdes, trots att skammen inte borde vara hennes, och försökte glömma.

Men skolpersonal fick höra att Leia hade utsatts för övergrepp. De kontaktade då Leias föräldrar som polisanmälde. Så var en karusell med förhör och poliser och åklagare igång.

Den idag 16 år gamla killen åtalades misstänkt för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och kränkande fotografering. Han filmade och fotade Leia i smyg och spred efteråt bilderna.

– Att folk har sett de bilderna, att de har spridits, det är såklart jobbigt. Men det allra jobbigaste har varit att inte bli trodd. Att så många vänner och skolkamrater tagit hans sida och inte stöttat mig på grund av att man inte trott på det jag säger, säger Leia.

Utnyttjade barn sexuellt vid 21 tillfällen

I tingsrätten friades han från brott. Men när hovrättens dom föll i juni dömdes han för sexuellt utnyttjande av barn vid 21 tillfällen.

Att han till slut dömdes var en lättnad.

– Hade han friats hade det varit som att detta inte var så allvarligt, säger Leia.

Men vägen dit har varit lång och familjen är framförallt väldigt besvikna på hur Leias skola, en högstadieskola i södra Sverige, hanterat allting. Skolan blev från start informerad om att en polisutredning pågick.

– Dagen efter att det kom fram att Leia hade blivit utsatt för flera sexuella övergrepp frågade vi skolan, vad händer nu? Svaret vi fick gav oss inget tydligt besked om vad som skulle hända och vem som skulle ansvara för vad och vi fick känslan av att Leias mående inte stod i fokus, säger Leias mamma.

Elevskåp. Arkivbild.

Där och då startade en kamp för Leia och hennes familj att försöka ge henne en trygg skolgång.

Leia, som alltid varit en klassiskt duktig flicka, högpresterande med bra betyg, började missa prov och lektioner.

– Jag mår och har mått så himla dåligt. Jag såg honom leva på till synes som vanligt samtidigt som folk började snacka illa om mig, kalla mig lögnare, att jag hittat på allting.

Leias familj krävde en handlingsplan av skolan och att resten av lärarna skulle informeras så att de skulle ha en förståelse för Leias dåliga mående.

– Samhället har ju gått igenom Metoo. Man pratar om flickor som våldtas och hur man ska ta hand om dem, så i min värld så trodde jag att skolan skulle hantera det här på ett annat sätt. Men det visade sig att de flesta lärare inte visste någonting och att det inte fanns någon plan, säger Leias mamma.

– Jag frågade varför han fick gå kvar på skolan och fick svaret att polisen sa att han inte utgjorde någon fara för vår dotter. Vi tror inte heller att han är ute för att skada vårt barn men han är farlig för hennes psykiska mående.

Hängdes ut på sociala medier

Leias liv har ett före och ett efter.

Innan övergreppen hade hon vänner och trivdes i skolan.

Men efter att polisutredningen inletts blev livet ett helvete. Andra elever kastade glåpord efter henne. Ibland riktades slag och sparkar mot henne och det började kännas ohållbart att gå i skolan. Innan sommarlovet gick hon i skolan endast två timmar per dag tillsammans med en assistent som följde henne överallt för att hon ensam skulle slippa möta sin förövare och trygga upp hennes skoldag.

Hon vågar knappt vara utomhus längre, hon har blivit skygg och håller sig hemma.

Men även där når skitsnacket henne. Ett Instagramkonto startades som hängde ut henne med kränkande text. Hon får via sociala medier höra att hon är en lögnare och hora. Ingenstans finns där hon helt kan komma undan.

– Hade man flyttat på honom direkt i skolan så hade man visat att man tog mig på allvar. Att de inte flyttade på honom gjorde att det framstod som att han inte gjort något fel och att jag var problemet, säger hon.

Leia och hennes familj vill lyfta det hon varit med om med förhoppningen att saker ska bli bättre, att skolor runt om i landet ska ta bättre hand om den som är offer.

– Skolan har haft svårt att skilja på offer och förövare, de har sett honom som ett offer med, men att skydda elever när de gör fel är ju inte skolans uppgift. Deras uppgift är att se till att barnen får en trygg skolgång och det har inte vår dotter fått, säger Leias pappa.

Utredning mot skolan

Även om Leias fall är allvarligt så är det inte unikt. Enkäter görs nästan årligen som visar hur unga flickor i stor utsträckning utsätts för sexuella trakasserier, även i skolan. Friendsrapporten visar att det i årskurs 6-9 är 12 procent av tjejerna och 6 procent av killarna som uppger att de har utsatts. I skolmiljö är de som trakasserar oftast jämnåriga skolkamrater

Även på Skolinspektionen får man in liknande anmälningar ibland.

– Jag tror det varierar mycket men det finns nog en hel del skolor som skulle kunna uppdatera sitt arbete i hur man jobbar mot kränkande behandling, säger Frida Eek, enhetschef inom tillsyn.

Klassrum. Arkivbild.

Leias familj har anmält skolans agerande både till Diskrimineringsombudsmannen och till Skolinspektionen. Den senare har nu lagt på den aktuella kommunen att utreda vad som hänt innan den 30 september.

Rektorn på Leias skola säger att hon inte tagit del av vare sig domen eller anmälan och därför har svårt att uttala sig.

– Jag har ingen annan uppfattning än att det här är en viktig fråga i alla skolor och det ligger ytterst på mig att det fungerar.

– Men det är min uppfattning att vi i detta fall har följt de rutiner och planer som finns. Men vi behöver titta igenom vad vi gjort och om vi eller Skolinspektionen anser att något brustit så får vi åtgärda det.

Den biträdande grundskolechefen i kommunen säger att han känner till Leias ärende och att kommunen har nolltolerans mot kränkningar i skolan och tydliga riktlinjer som ska följas.

Om de gjort det i Leias fall hoppas han att utredningen ska visa.

– Skolans uppfattning är att den följt de rutiner och riktlinjer som finns kring trygghet och studiero. Vi initierar nu utredningen och inväntar sedan Skolinspektionens bedömning för att se om skolan skulle agerat annorlunda.

– Jag beklagar om flickan upplever att skolan har brustit i sin hantering och vi ser mycket allvarligt på det.