Nya detaljer kan förklara mordet på Regina, 48

Globalt mediesamarbete avslöjar nya uppgifter om mexikanska journalisten

Uppdaterad 2020-12-15 | Publicerad 2020-12-06

Inget land är farligare för journalister än Mexiko. Inte ens en krigszon som Syrien.

Deras fiende är en ohelig allians mellan politiker och knarkkarteller.

Journalistmorden är en annan sida av samma mynt som svenska gängskjutningar: knark, där Mexiko är navet för den enormt lönsamma kokainhandeln.

Angriparen bröt sig in från Regina Martínez altan. Med 48-åringens egen badrumsmatta kvävdes delstaten Veracruz största hopp om att kriminella makthavare och knarkkarteller skulle ställas till svars.

Rånmord, hävdade lokal polis. Men allt som stals den där aprilnatten 2012 var stjärnreporterns bandspelare och dator.

Journalisten Regina Martínez, 48, kvävdes till döds i april 2012.

– Allt som lokala medier inte vågade publicera kom ut ändå tack vare Regina Martínez, säger hennes kollega Jorge Carrasco, chef för tidskriften Proceso, som ges ut i hela Mexiko.

En av 119 dödade journalister

Tolv år senare är det fortfarande få i Veracruz som vågar prata om mordet. Och få vågar som Martínez avslöja massakrer och korrupta makthavare i delstaten – utnämnd till världens farligaste plats för journalister.

Men 60 reportrar i 18 länder från 25 medieföretag, bland dem Aftonbladet, tog vid under ledning av redaktionen Forbidden Stories. Tillsammans kan vi nu presentera nya ledtrådar om varför Regina Martínez undanröjdes.

Hon är bara en av 119 mexikanska journalister som dödats sedan år 2000. Men Martínez historia illustrerar så tydligt mexikanska statens förfall: politiker och poliser på alla nivåer som är i maskopi med kokainkartellerna för att berika sig på vanliga medborgares bekostnad.

En erfaren säkerhetskonsult i Veracruz, Jorge Rebolledo Flores, anser att makten har ett intresse av att lyfta fram den världsberömde kokainbaronen Joaquín ”El Chapo” Guzmán som hjärnan bakom de brottsorganisationer som styr i landet. I stället borde de som låtit brottsligheten växa utredas och avkrävas ansvar, säger Rebolledo.

– Egentligen är den organiserade brottsligheten en mellanhand. De som verkligen kontrollerar allt och gynnas mest är mäktiga politiker och höga polischefer.

Den sista bild som togs av Israel Vázquez, ihjälskjuten den 9 november 2020, den senaste journalist som mördades i Mexiko.

Liknar terrorism

Regina Martínez kom till Proceso år 2000. Hon rapporterade om hur våldet urartade i Veracruz och satte skräck i dess åtta miljoner invånare. Brutaliteten liknar Islamiska statens terrorism: halshuggningar, stympningar och hängningar, med lik som visas upp på allmän plats.

Hon rapporterade om allt: en 72-årig kvinna från ursprungsbefolkningen som våldtogs och mördades av soldater, 80 utpressade borgmästare, besynnerliga plötsliga jättehål i statskassan, massmord på allt från smålangare till bönder och framgångsrika företagare.

– Hon kom så nära vanligt folk. Det var hennes superkraft, säger vännen och kollegan Norma Trujillo.

Regina Martínez rapporterade om hur våldet urartade i Veracruz och satte skräck i dess åtta miljoner invånare.

Avslöjandena med störst sprängkraft rörde två guvernörer i Veracruz: Fidel Herrera och hans handplockade efterträdare Javier Duarte. Under deras tid vid makten (2004–2016) sköt mord och mutor i höjden.

I december 2011 släppte Martínez bomben att Herrera hade haft möten med ledarna för knarkkartellen Los Zetas.

– Zetas kallade Herrera ”Zeta 1” eftersom han styrde staten. Han fick miljontals dollar av kartellerna för att ostraffat få bedriva sin verksamhet, säger tidigare FBI-agenten Arturo Fontes. I 30 år utredde han latinamerikansk knarkhandel och penningtvätt.

Herrera har en privatjet, 22 bilar, rancher, ett hotell och en lyxyacht. Hans förklaring är tur: lotterivinster på 80 miljoner kronor.

Exguvernören förnekar brott och har inte svarat på frågor om denna granskning.

”Ser mig alltid över axeln”

Under efterträdaren Duarte ökade vanstyret, våldet och korruptionen. Och allt fler journalister mördades. Han fälldes till slut 2016 för en rad ekonomiska brott. Duarte kommenterar via Twitter från fängelset: ”Jag har aldrig hindrat någons yttrande- eller pressfrihet”.

Regina Martínez kritiserade Herrera och Duarte för att låta delstaten falla i kartellernas händer.

Artiklarna blev alltmer ett horn i sidan för de styrande och hoten tilltog. Martínez skrev anonymt i en krönika: ”Jag låser varje dörr i mitt hem. Jag sover inte och när jag går ut ser jag mig alltid över axeln.”

Tre månader senare var hon död.

Hade hittat hemlig massgrav

Forbidden Stories med partners kan nu avslöja att Martínez just skulle publicera en explosiv granskning om ”försvunna” personer och hade hittat deras misstänkta hemliga massgrav. Enligt nya källor var det människor som myndigheter och karteller velat bli av med.

Martínez hade för en vän beskrivit granskningen som sin farligaste. Då – 2012 – var massgravarnas omfattning inte lika känd. Nu vet man att de är flera tusen.

2013 dömdes en man till 38 års fängelse för mordet på Regina Martínez, men säger sig ha erkänt under tortyr. Och en federal åklagare, Laura Borbolla, som tittade på fallet, träder nu fram. Hon säger att lokal polis förstörde brottsplatsen.

– Vi kanske aldrig får veta vem som dödade Regina, men jag vet vem som inte dödade Regina.

Eller får vi kanske veta till slut ändå? När Forbidden Stories nyligen frågade president Andrés Manuel López Obrador lovade han att mordutredningen ska återupptas.

– Jag kände henne väl, sade López Obrador.

Martínez hade bevakat en av hans valkampanjer. Presidenten lade till:

– Hon var ett omutligt proffs.

Regina Martínez med Mexikos nuvarande president Andrés Manuel López Obrador under en valkampanj 1992.

Fakta: Forbidden Stories tar vid när andra journalister stoppas

  • Kartellprojektet, #CartelProject, har samordnats av redaktionen Forbidden Stories i Paris. Det sampubliceras av 25 medier världen runt, bland dem Aftonbladet och SVT i Sverige, The Washington Post i USA, The Guardian i Storbritannien, Proceso i Mexiko, Le Monde i Frankrike och Süddeutsche Zeitung i Tyskland.
  • 60 journalister från 18 länder har deltagit i granskningen, som pågått i tio månader.
  • Forbidden Stories fortsätter det arbete som andra journalister har förhindrats att fullfölja. Budskapet till pressfrihetens fiender är: Du kan döda en journalist, men inte en historia.
  • Forbidden Stories har tidigare bland annat följt upp det uppmärksammade mordet på reportern Daphne Caruana Galizia på Malta 2017.

Källa: Forbidden Stories.


Fakta: Världsrekord i journalistmord

  • Lågt räknat har 119 journalister och andra medieanställda mördats i Mexiko sedan 2000.
  • Bara två fall har lett till fällande domar.
  • Enbart under Kartellprojektets tio månader har åtta journalister mördats, senast den 9 november.
  • Allra farligast är delstaten Veracruz, där 26 journalister har dödats och åtta försvunnit sedan 2005.
  • Det mest riskabla är att granska de mäktiga knarkkartellernas band till politiska makthavare.

Källor: Committee to Protect Journalists, The Washington Post, Mexikos regering.