Polisen söker kvinnor som utsatts för filmande våldtäktsman

Träffade sina offer på krogen

Publicerad 2020-11-26

I sin lägenhet vid Nytorget filmade mannen våldtäkter mot sovande eller medvetslösa kvinnor, enligt åklagaren.

Det finns uppemot tio målsägare som polisen inte vet vilka de är.

– Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med dem, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

Den omfattande våldtäktsutredningen inleddes när polisen gick igenom den misstänktes mobiltelefon. Mannen, som är i 30-årsåldern, var enligt åklagaren misstänkt för någon form av narkotikabrottslighet.

– När man tömde telefonen så hittade man de här filmerna, säger Helena Nordstrand, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare.

Misstänkt för 13 sexbrott

Mannen misstänks ha filmat när han begått våldtäkter och sexuella övergrepp.

– Det är tydligt på filmerna att vissa av de här kvinnorna sover, eller är medvetslösa, av något skäl. De reagerar inte på vad den här mannen gör med dem, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

Den 13 november häktades mannen, på sannolika skäl misstänkt för tre fall av våldtäkt.

I dag adderades ett fall av grov våldtäkt, sju fall av våldtäkt och två fall av sexuella övergrepp, till listan av brott som mannen misstänks för. En ny häktningsförhandling äger rum i morgon förmiddag.

Fick kontakt genom bekanta

Många av de kvinnor som utsatts för sexualbrotten vet polisen och åklagarmyndigheten inte vilka det är.

– Utifrån de här filmerna skulle jag säga att det är åtta eller nio målsägare som är okända för oss, och fyra eller fem som är kända, säger Helena Nordstrand.

Mannen har rört sig på barer kring Medborgarplatsen och ska främst ha träffat sina offer ute på krogen.

– De målsägande som är kända har han kommit i kontakt med genom gemensamma bekanta, i stor utsträckning, säger kammaråklagare Helena Nordstrand.

”Kan kännas jobbigt att höra av sig”

Polis och åklagare är i behov av tips och går därför ut och informerar om fallet. Man har även beslutat att dela med sig av en bild från mannens lägenhet, vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.

Lägenheten vid Nytorget där den misstänkte mannen ska ha begått våldtäkter.

Brott ska även ha begåtts norr om Stockholm samt i söderort, enligt handlingar från tingsrätten.

Den som tror sig ha blivit utsatt – eller har andra uppgifter att lämna – uppmanas att kontakta utredarna genom att ringa till polisens kontaktcenter på telefonnummer 114 14.

– Jag vill betona att man har rätt till ett målsägandebiträde, en egen advokat som stöttar en och hjälper en i processen. Det kan ju kännas jättejobbigt att höra av sig, man kanske har vaknat upp och har inga minnesbilder från vad som hänt under natten. Men vi kommer bemöta alla på ett trevligt och proffsigt sätt, och vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med dem, säger Helena Nordstrand, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare.

Aftonbladet har talat med den misstänkte mannens advokat, som inte har några kommentarer att lämna i nuläget.