Sparförslaget mitt i pandemin: Minska antalet respiratorer

Iva-sjuksköterskan på Sollefteå sjukhus: “Ett slag i ansiktet”

Publicerad 2021-03-17

Respiratorvården har räddat liv på covid-iva i Sollefteå det senaste året.

Men nu kan den försvinna, då regionen vill skära ner tio vårdplatser på sjukhuset.

– Man blir så ledsen och besviken när det här kommer nu, säger sjuksköterskeparet Lena och Magnus Asplund som kämpar i pandemins frontlinje.

I tre år protesterade BB-ockupanterna mot nedläggningen av förlossningsavdelningen. Sedan försvann akutkirurgin. Nu befarar anställda dödsstöten mot det utarmade Sollefteå sjukhus – ytterligare ett sparförslag, som bland annat betyder att intensivvårdsplatser med respirator försvinner.

– Det här året har vi visat att vi verkligen bemästrar att vårda dessa svåra, sköra covid-patienter. Det är ett slag i ansiktet att de nu säger att vi inte har kompetensen för att bedriva respiratorvård. Jag tror inte politikerna förstår hur slutkörda och trötta vi är, säger iva-sjuksköterskan Lena Hedström Asplund, som arbetat på Sollefteå sjukhus i 15 år.

Sedan våren 2020 ofta iklädd full skyddsutrustning, på många extra- och övertidspass, dag och natt.

”Politikerna är välkomna att komma ut i verksamheten, de kan inte bara sitta i konferensrum eller läsa konsultrapporter”, säger Magnus Asplund, sjuksköterska på Sollefteå sjukhus, med sin fru, sjuksköterskan Lena Hedström Asplund.

Får åka 12 mil för respiratorvård

Om sparförslaget blir verklighet kommer sjukhuset bli av med tio vårdplatser, varav tre på iva. Där försvinner två platser med respiratorer, all så kallad invasiv ventilatorvård.

Patienter med andningsstopp eller svår covid kommer istället att få transporteras 12 mil till Sundsvalls sjukhus för att få vård i respirator.

Sollefteå sjukhus har redan drabbats av stora nedskärningar. BB-ockupationen lämnade sjukhuset för ett år sedan, efter tre års protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen.

Lenas make Magnus Asplund, narkossköterska i Sollefteå, jobbar även inom ambulanssjukvården. Han menar att det finns fara för patientsäkerheten när man kör nedsövda, kritiskt sjuka patienter på sträckan.

– Det är 12 mil genom skog där vägarna inte är optimala för ambulanstransporter. Det finns inga viltstängsel, det är halka, snömodd, mycket tung trafik. Det är inte så lätt med avancerad sjukvård i en bil. Det är väldigt skört, säger han.

”Sparar på fel sätt”

I sjukhusets bedömning av riskerna med besparingen nämns “ökad mortalitetsrisk vid förflyttning av iva-patient”. Man påpekar också: ”vid en pandemi finns ej möjlighet till vård i Sollefteå”.

Regionen har länge dragits med underskott i vården, och skenande kostnader för hyrpersonal är en orsak. Besparingar på nära en halv miljard planeras närmsta åren. Men de långa avstånden i Västernorrland gör att nedskärningarna slår extra hårt, menar sjuksköterskan Magnus Asplund.

– De som har långt till vård redan i dag kommer få det ännu sämre. Jag tycker det är tragiskt att patienter i inlandet ska få ännu längre och sämre tillgång till sjukvård, säger han.

Röstas förslagen igenom av regionens politiker i april, kommer kritiska patienter i behov av respirator få transporteras 12 mil till Sundsvall, eller 10 mil till Örnsköldsvik.

Iva-läkaren: Säger upp mig

Oron nu är att nedskärningarna leder till att personal flyr från Sollefteå sjukhus. Narkos- och intensivvårdsläkaren Helena Toss har själv skrivit i ett brev till regionens politiker att hon kommer säga upp sig om förslaget röstas igenom.

Enligt henne går det inte att ha en riktig iva-avdelning eller akutvård utan tillgängliga respiratorer:

“Jag vill inte jobba under de här villkoren. Kommer inte att göra det”, skriver hon i brevet, som Aftonbladet har fått tillstånd att citera ur.

Jag är helt enkelt för feg för att stå där. Är inte cowboytypen. Ser framför mej en bild av Sollefteå sjukhus som en vackert upplyst hägring som det står akutmottagning på men när man tittar in genom dörren är det tomt”, skriver Helena Toss i brevet.

Men enligt Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör, är problemet att det bara vårdas runt 20 patienter om året i respirator på Sollefteå sjukhus, vilket är alldeles för få.

– Vi har små volymer av den här typen av respiratorbehandlingar i Sollefteå, det finns väldigt tydliga direktiv kring hur man ska se på respiratorvården i Sverige. Där uppfyller inte Sollefteå kraven, säger han.

– Det är klart att det alltid finns en risk med transporter, men de sker ju redan i dag.

Kurt Pettersson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland.

”Hänger alltid nedskärningar över oss”

Sparpaketet bygger på en konsultrapport och ska minska kostnaderna med 80 miljoner om året. Även sjukhusen i Sundsvall och Örnsköldsvik drabbas och får minskat antal vårdplatser och lägre personaltäthet. I slutet på mars läggs de slutgiltiga förslagen fram för regionpolitikerna.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson menar att det egentligen inte handlar om pengar. Utan om ”flöden, processer och tillgänglighet”:

– Jag förstår att känslorna är upprörda. Men vi har ju ett uppdrag att hantera sjukvården i hela regionen. Västernorrland ligger i topp vad gäller kostnader för sjukvården och vi ligger tyvärr i andra änden när det gäller tillgänglighet, säger han.

Är det vettigt att man föreslår att spara in på just respiratorer så här i pandemin?

– Vi måste ju också se till att hantera hela sjukvården för framtiden. Vi ska naturligtvis rigga för att klara en pandemivåg nästa gång också, och ett sätt att göra det är att stärka helheten, säger Kurt Pettersson.

För iva-sjuksköterskor som Lena Hedström Asplund är det viktigt att få jobba med respiratorpatienter, för att inte tappa sin specialistkompetens: ”Jag tror det kommer bli personalflykt” säger hon.

På iva-avdelningen i Sollefteå beskriver sjuksköterskan Lena Hedström Asplund hur de just nu har en andningspaus, innan en eventuell tredje våg av coronasmitta drar in.

– Men man får aldrig slappna av, alltid hänger nedskärningar över oss. Det är så jobbigt att det hela tiden ska vara ett orosmoln över oss i personalen.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen