Paula Bieler avslöjar mer om avhoppet

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-05-13

Paula Bieler, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, berättar nu mer om anledningarna till avhoppet i SVT:s program Politikerbyrån. Arkivbild.

Förvåningen var stor när Paula Bieler, länge en av Sverigedemokraternas mest framträdande profiler, valde att hoppa av partiet.

Nu avslöjar hon att SD:s vilja att ingå i ett konservativt block var en av anledningarna som fick henne att lämna partiet.

När Paula Bieler lämnade riksdagen och alla sina politiska uppdrag med omedelbar verkan var förklaringen att hon ”gått i otakt med partiet”. Nu, ett drygt år senare, berättar hon för SVT:s program "Politikbyrån" att hon motsatte sig ett konservativt block och att hon var en av kritikerna inom partiet på högerkanten.

– Jag var inte bekväm med att det så tydligt blev ett M-KD-SD-block, eventuellt då med Liberalerna. Jag har inget emot att samarbeta med dem men att sudda ut skillnaderna mellan partier..., säger hon till SVT och fortsätter:

– Och att då ännu mer ha “sida ett eller sida två” det har jag aldrig varit bekväm med i svensk politik överhuvudtaget.

Hon anser att SD nu målat in sig i ett borgerligt hörn, att partiet blivit för anti Socialdemokraterna som SD samtidigt säger sig vara arvtagare till.

Paula Bieler tror även att det finns risk att SD:s väljare känner sig obekväma med att partiet har allierat sig med högerpartierna.

– I norra Sverige är det väldigt tydligt att man inte är lika nöjda med att SD så tydligt har hamnat tillsammans i samma block som Moderaterna.

Följ ämnen i artikeln