Spermakrisen är fake news, hävdar forskare

Publicerad 2021-06-09

Mänsklighetens framtid är inte hotad. Risken att vi inte kan föröka oss naturligt 2045 är överdriven.

Ny forskning visar att det är osäkert om antalet spermier i mäns sädesvätska halverats sedan 1973, och om det i så fall minskar chansen att få barn.

– Dubbelt så många spermier fördubblar inte chansen, säger Allan Pacey.

Hotet om ett annalkande Spermageddon är kraftigt överdrivet, enligt tidningen New York Times.

I februari 2021 kom den amerikanska epidemiologen Shanna Swans bok ”Count Down”. Där slår hon fast att fruktsamheten i världen mer än halverats på 50 år, och att dagens man har hälften så många spermier som sin farfar eller morfar.

– Det är allvarligt. Om man följer kurvan från 2017 års metaanalys av spermaminskningen så förutsäger den att spermaantalet är noll 2045. Det är spekulativt att dra långtgående slutsatser, men det finns inte heller några belägg för att minskningen avtar. Det betyder att de flesta par måste använda assisterad befruktning, sade hon nyligen till tidningen The Guardian.

Metaanalysen som gjordes 2017 byggde på 185 studier av 43 000 män runtom i världen, och kom fram till att antalet spermier i mäns sädesvätska minskat 60 procent sedan 1973 i Europa, Nordamerika, Australien och Nya Zealand.

Nu har forskare från Harvard och Massachusetts Institute of Technology granskat resultaten från metaanalysen 2017 och kommit fram till att de är överdrivna.

För det första är det inte säkert att antalet spermier är avgörande för den manliga fertiliteten, skriver Sarah Richardson och hennes kollegor i tidningen Human Fertilitys majnummer.

Det blir nya barn även i framtiden.

Fler än 40 miljoner spermier ökar inte fertiliteten

Ingen vet hur många spermier som är det optimala antalet, konstaterar de. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det normala antalet spermier i en sädesuttömning mellan 15 och 250 miljoner per milliliter. Men över 40 miljoner spermier per milliliter är fertiliteten densamma, oavsett hur mycket antalet ökar, enligt WHO.

– Ökar dina spermier från 25 till 50 miljoner så fördubblas inte dina chanser, säger andrologen Allan Pacey till New York Times.

Forskarna bakom Human Fertility-artikeln konstaterar också att Shanna Swans teori om att hormonstörande kemikalier ligger bakom spermieminskningen inte behöver stämma. Enligt Sarah Richardson och hennes kollegor kan en annan förklaring vara att spermieantalet naturligt varierar över tid. Om det stämmer går inte att avgöra, eftersom spermaräkningar bara genomförts de senaste 50 åren.

Räknefel kan vara en annan förklaring till de minskade spermiehalterna.

– Jag har räknat spermier i 30 år och vet hur svårt det är, säger andrologen Allan Pacey.

Efter hand som metoderna för att räkna spermier förbättrats har antalet hittade spermier minskat. Enligt Pacey kan de tidigaste studierna helt enkelt ha kommit fram till för höga spermienivåer.

Forskarna som granskat metastudien från 2017 konstaterar att det är viktigt att fortsätta att undersöka om hormonstörande kemikalier påverkar fertiliteten.

Spermier på väg mot ett ägg.