Snöoväder

Snökaos stoppar trafiken – lastbilar står stilla på E4:an

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Det kraftiga snöovädret ställde till det i trafiken under måndagsmorgonen.

Lastbilar stod stilla och SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Västerbotten.

Trafikverket varnade för besvärligt väglag i nästan hela norra Sverige.

Under måndagsförmiddagen gick SMHI ut med nya varningar i ytterligare sju län.

Kraftiga vindar och stora mängder snö gjorde att flera flyg inte lyckades landa i Norrbotten och fick vända om på söndagskvällen. Snökaoset har fortsatt under natten till måndag och i Västerbotten har SMHI en utfärdad klass 1-varning för snöfall med 5–15 centimeter snö.

– Det ställer framför allt till problem i trafiken i Västerbotten, Norrbotten samt Västernorrland. Det är inte så drivvänlig snö, men däremot har vi blöta inslag som gör snön tung, slaskig och moddig vilket skapar besvärlig väglag, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Stillastående lastbilar på E4:an

Enligt Trafikverket råder risk för besvärligt väglag i nästan hela norra Sverige under måndagsmorgonen. Flera lastbilar står stilla i halkan. Vid 3-tiden inatt körde en lastbil i diket på E4:an i höjd med Jämtön i Norrbottens län. Vägen är avstängd under bärgningsarbetet och enligt Trafikverkets preliminära prognos kommer trafiken stå still åtminstone till klockan 8.30.

– Det är många avåkningar och flera stillastående fordon i trafiken, fler än vanligt. Men inga allvarliga incidenter eller olyckor har rapporterats, säger Peter Jonsson, presstalesperson på Trafikverket.

På E4:an i norrgående riktning, i höjd med Bye mellan Timrå och Härnösand står flera lastbilar stilla på enfilig sträcka. Trafikverket varnar för köer och uppmanar till försiktighet.

Nytt snöfall natten mot tisdag

Under morgonen och förmiddagen avtar snöfallet och lågtrycket drar vidare österut över Finland. Men natten mot tisdag väntas ett nytt lågtryck med nederbörd över Sverige

Under måndagsförmiddagen gick SMHI och klass 1-varnade för snöfall i Jämtlands län utom fjällen, Västernorrland, Gävleborgs, Dalarnas län utom dalafjällen, Värmland samt Örebro och Västmanland som riskerar drabbas av kraftiga snöoväder under tisdagen.

– I de södra delarna råder mild luft vilket gör att snön snabbt övergår till regn på flera håll. Därefter flyttar det snöfallsområdet norrut mot norra Norrland under onsdagskvällen, säger Max Lindberg Stoltz.

Upp emot två decimeter snö föll lokalt på flera håll i norra Norrland under söndagen och natten till måndag.

– Det är stora mängder för årstiden, även om det inte är ett ovanligt tidigt snöfall. Oftast brukar snötäcket byggas upp från fjällen, men nu har det börjat i kusten vid östra delen av norra norrland och det är lite ovanligt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Bil täckt i snö i Skellefteå.
Snö i Skellefteå.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sveriges största däcktest – bästa vinterdäcken 2020

ÄMNEN I ARTIKELN

Snöoväder

Trafikverket

SMHI

Norrland

Norrbottens län

Västerbotten

Trafik