Så sluter sig världen när corona rusar – igen

Publicerad 2020-10-05

Varningsnivåerna höjs i flera länder efter att virusspridningen åter tagit fart.

Nu kan flera stadsdelar i New York stängas ned och runt om i Europa väntar ännu en gång skärpta restriktioner.

– Åtgärder mot spridningen kommer att ligga kvar minst ett år framåt, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Frankrikes huvudstad Paris höjer nu sin varningsnivå för covid-19 till den högsta möjliga. I lördags rapporterade landet in 17 000 nya coronafall, den högsta siffran sedan landet började med utbredd testning.

Skärpa rutiner för restauranger och pubar är en av de nya åtgärderna som träder i kraft på tisdag i Frankrikes kamp mot viruset, vilket kommer att få tuffa konsekvenser enligt inrikesministern.

– Vi är fransmän. Vi älskar att dricka, att äta, att leva, att le och pussa varandra, säger Gérald Darmanin, som ännu inte preciserat vilka nya krav regeringen kommer att ställa.

Även städerna Lyon, Grenoble och Toulouse närmar sig den högsta varningsnivån och lär krävas på striktare åtgärder.

Samma trend syns på flera håll i Europa. De brittiska öarna riskerar också att stängas ned.

Irland har medicinska experter rekommenderat att landet höjer restriktionerna från nivå tre till nivå fem. Det är den högsta möjliga, som innebär att bara nödvändiga butiker får hålla öppet samt att människor i största möjliga utsträckning uppmanas att stanna hemma.

Restaurangbesökare i Paris i en bild från slutet av september.

Får bara träffa människor man bor med

Enligt The Guardian planerar även Storbritannien, som nu passerat en halv miljon bekräftade coronafall, att införa ett nytt system för restriktioner – med tuffare åtgärder än vad landet någonsin upplevt under pandemin. Bland annat kan invånarna förbjudas från att träffa människor utanför sina egna hushåll.

Coronaviruset fortsätter även sin rasande framfart i USA. Efter att smittspridningen ökat i New York, vill borgmästare Bill de Blasio nu stänga ned flera områden, däribland Brooklyn och Queens.

”Kan stoppa en andra våg”

Borgmästaren kräver bland annat att alla skolor och restauranger stänger i upp till fyra veckor.

– Vi har ett allvarligt problem, något vi inte sett sedan i våras. Detta kommer inte att bli lätt, men vi tror att det är nödvändigt, säger Bill de Blasio under en presskonferens och fortsätter:

– Vi kan stoppa viruset från att spridas djupare in i New York City. Vi kan stoppa detta från att bli en så kallad andra våg.

Guvernör Andrew Cuomo ska nu ta ställning till de Blasios begäran.

Sverige kan få lokala åtgärder

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tycker att svenskar börjar bli lite för slappa i sitt förhållningssätt till pandemin.

– Nu kommer vi in i ett läge där man tränger ihop sig, det blir vinter, man går mer till jobbet. Vi måste backa tillbaka lite och fundera på alla de här momenten. Ska vi ha fest hemma? Ska vi gå ut och äta med nya bekanta? säger han i SVT:s ”Agenda”.

– Det är det som kommer att avgöra läget.

Carlson utesluter inte att sätta in hårdare restriktioner om det behövs, framförallt lokalt.

– Om vi får ett större utbrott i en stad eller region så finns det naturligtvis möjlighet att skärpa det ytterligare, säger han.

– Man kan minska antalet personer som kan träffas, man kan rekommendera folk att överhuvudtaget inte åka kollektivt eller vistas i affärer om man inte behöver, säger han.

35 miljoner smittade

Carlson tror inte att restriktionerna kommer att släppa helt innan nästa sommar.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer att ligga kvar en långt tid, säger han.

– Då pratar vi om minst ett år framåt.

Antalet bekräftade coronasmittade i världen har passerat 35 miljoner, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Antalet döda med covid-19 globalt uppgår nu till över en miljon människor.

Queens är ett område som kan stängas ner om smittspridningen fortsätter. Bilden är från i somras.

PODD Då kan ett vaccin vara redo

Aftonbladet Daily pratar med samordnaren Richard Bergström.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen