Meteorologen: Då kan du definitivt ha shorts och t-shirt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ett kalluftsområde har parkerat sig över Skandinavien och grillen som åkte fram förra veckan kan du nog dra en presenning över till helgen.

Men deppa inte – värmen är bara runt hörnet.

– Då gäller absolut shorts, solglasögon och t-shirt i alla fall de varmaste timmarna på dygnet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Förra helgen fick hela landet en efterlängtad försmak på sommaren med sol och höga temperaturer – sen kom bakslaget som ett brev på posten.

– Det som händer nu är att kallare luft har tagit över hela Skandinavien. Den kalla luftmassan kommer stanna kvar ett längre tag, säger Mikael Sjöstrand.

Under helgen och i nästa vecka kan vi dessvärre inte räkna med någon förbättring. Vädret kommer att präglas av moln och temperaturerna kommer att ligga runt tio grader i söder och mellan noll och fem grader i norr – men sen tyder allt på att läget kommer att förbättras.

– Tendenserna visar att det blir mer högtryck runt första, andra veckan i maj. Solen lyser starkare då så förutsättningarna är bättre.

Solen väntas komma tillbaka igen under andra veckan i maj.
Foto: JESSICA GOW / TT
Solen väntas komma tillbaka igen under andra veckan i maj.

”Då blir det solglasögon”

Exakt vilka temperaturer vi kommer att få i början av maj är än så länge tidigt att sia om, men enligt Mikael Sjöstrand kan det absolut bli aktuellt att plocka fram sommarkläderna.

– Åtminstone så blir det upp mot 15 grader, kanske 20 som mest i söder. I Norrland blir det runt tio grader och som mest femton i södra norrland. Allmänt så återgår det till relativt varma men vanliga majtemperaturer de första veckorna.

– Då är det absolut shorts, solglasögon och t-shirt i alla fall de varmaste timmarna på dygnet.

Vad kan du säga om Valborgsvädret?

– Det verkar bli ganska växlande och med temperaturer runt tiogradersstrecket.

Foto: LEIF R JANSSON / TT
Meteorologen tror på uppemot 15–20 grader i söder.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN