Efter FN:s atomlarm: Nya attacker mot kärnkraftverket

Publicerad 2022-08-08

Det är fortsatt oroligt vid Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja.

FN har gått ut och varnat för att raketattackerna vid anläggningen ökar risken för en kärnkraftskatastrof.

Under söndagen anklagade Ukraina ryska styrkor för att ha riktat ytterligare en attack mot kraftverket.

Det är andra gången på lika många dagar som robotar har riktats mot kärnkraftverket Zaporizjzja i södra Ukraina.

Under söndagen anklagade Ukraina ryska styrkor för att ha skjutit mot anläggningen under lördagskvällen, rapporterar CNN. Samtidigt menar Ryssland att det är Ukraina som ligger bakom attacken.

Anklagelserna kommer bara dagar efter att FN:s kärnkraftschef Rafael Grossi varnat för att striderna vid Zaporizjzja riskerar att leda till en ”kärnkraftskatastrof”.

”Mirakel varar inte för evigt”

Raketerna som avfyrades under lördagskvällen slog ned i en lagerlokal där 174 behållare med använt kärnbränsle förvaras enligt Energoatom som är Ukrainas statliga kärnkraftsbolag.

Enligt Energoatom krossades flera fönster under lördagens explosioner och en person fick splitterskador. Även tre strålningsdetektorer ska ha skadats i attacken, vilket har försämrat möjligheterna att upptäcka läckage.

”En kärnkraftskatastrof undveks mirakulöst nog den här gången. Men mirakel varar inte för evigt”, uppger Energoatom i ett uttalande.

Ryska styrkor uppges använda kärnkraftverket som ett fort och skjuter raketer därifrån.

FN: Säkerheten äventyras

Redan under fredagen kom rapporter om att delar av kärnkraftverket skadades allvarligt i en attack.

En av reaktorerna ska ha sluta fungera efter att en högspänningsledning skadades. Den ukrainska myndigheten uppgav då att risken för läckage av väte och radioaktiva ämnen var hög. Någon radioaktiv läcka har inte upptäckts.

FN:s kärnkraftschef Rafael Grossi kräver att experter från det internationella atomenergiorganet, IAEA, ska få besöka anläggningen för att skydda och utvärdera riskerna på kärnkraftverket.

– Militära åtgärder som äventyrar säkerheten vid kärnkraftsanläggningen Zaporizjzja är helt oacceptabla och måste undvikas till varje pris, uppger Rafael Grossi.

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk.

Uppgifter: Anläggningen används som fort

Ryssland har kontrollerat Zaporizjzja sedan i början av kriget, men det är fortsatt ukrainska tjänstemän som håller anläggningen i drift. Enligt New York Times använder Ryssland anläggningen som ett fort och skjuter raketer därifrån.

Andrei Yusov är representant för den militära underrättelsetjänsten i Ukraina.

Han uppger att Ryssland beskjuter området för att förstöra infrastruktur samt skada de ledningar som levererar el till Ukrainas nationella elnät. Detta för att orsaka ett omfattande strömavbrott i södra Ukraina. New York Times understryker att de inte har verifierat uppgifterna.

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för raketattackerna.

”Atomkatastrof osannolik”

Attackerna vid Zaporizjzja har skapat en stor internationell oro för en atomkatastrof.

Men Tomas Jelinek, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, säger till SVT att en sådan katastrof är osannolik.

– Det troligaste är ett produktionstopp utan radioaktiva konsekvenser, säger han.

Jelenik menar att att det troligaste är att kärnkraftverket så småningom blir obrukbart till följd av Ukrainakriget. Men detta utan att det nödvändigtvis leder till ett stort haveri.

Följ ämnen i artikeln