Jimmie Åkesson om SD-kollegans påstådda ”dickpic”

En SD-politiker anklagas för att ha skickat så kallade ”dickpics” till kvinnliga kollegor, och dessutom tagit bilderna i riksdagen.

Nu kommenterar partiledaren Jimmie Åkesson det hela:

– Det avgörande är om det anses vara brottsligt.

När Jimmie Åkesson kliver ut ur bilen på Rådhustorget i Umeå samlas de femtiotal som väntat på partiledaren i en halvcirkel. Han anländer en halvtimme efter utsatt tid, eftersom hans väska inte hängde med planet.

– Är det riktigt kaffe, eller Norrlandskaffe?

Han får en pappkopp med bryggkaffe, men är nöjd ändå.

Åkesson är på en ”smygpremiär” till valturnén, som kickar igång nästa vecka.

Men den här veckan har han behövt lägga fokus på skandaler.

I helgen kom det fram att en av partiets riksdagsledamöter anklagas för att ha tagit så kallade ”dickpics” på sig själv, och sedan skickat till kvinnliga kollegor. Enligt sajten Nyheter i dag ska filmerna vara inspelade i riksdagen.

Åkesson säger att han inte är insatt i själva händelsen.

– Jag vet att vår gruppledning är i kontakt med den här personen och tar reda på vad som ligger bakom det här. Jag väntar med att tycka någonting tills jag vet mer.

Jimmie Åkesson höll valmöte på Rådhustorget i Umeå.
Jimmie Åkesson höll valmöte på Rådhustorget i Umeå.

Han har svårt att se hur händelsen skulle påverka förtroendet för partiet, men ytterst är det väljarna som avgör det, säger han.

– Det finns såklart mycket att säga om sådana här saker. Det avgörande är om det här på något sätt kan anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det. Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i.

Åklagaren om polisanmälan: ”Deras business”

Överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren anser att uppgifterna i media om SD-politikern än så länge är för knappa för att han ska agera:

– Det måste till lite mer. Sedan kan man ju tycka att partierna skulle anmäla när det händer något sådant här i stället för att göra en egen utredning. Men det är ju deras business, inte min.

SD-ledaren är fåordig om att en partikollega anklagas för att ha skickat så kallade ”dickpics”.
SD-ledaren är fåordig om att en partikollega anklagas för att ha skickat så kallade ”dickpics”.

Uppmanar du Sverigedemokraterna att polisanmäla händelsen?

– De får agera utifrån det de vill.

Är du kritisk mot Sverigedemokraterna?

– Nej, nej, inte alls. Det är deras val.

Anders Jakobsson säger samtidigt att en polisanmälan skulle räcka för att han skulle inleda ett ärende:

– Och det skulle förvåna mig mycket om det inte dyker upp någon.

Vitboken: ”Onödig diskussion”

I veckan avslöjade Expressen att Tony Gustafsson, idéhistorikern som Sverigedemokraterna anställt för att skriva partiets ”vitbok” tidigare har varit medlem i partiet.

Jimmie Åkesson har betonat vikten av att vitboken skulle författas av någon som är opartisk. Många har i veckan ifrågasatt om rapportens innehåll kan ses på samma sätt mot bakgrund av det som kommit fram om Gustafsson.

– Att han har varit medlem i partiet visste jag inte om, nej. Det enda jag kände till var att han vid något tillfälle författat någon artikel till den konservativa tankesmedjan Oikos, säger Åkesson.

Åkesson anser att Tony Gustafsson, författare till vitboken, inte har varit ”snäll” mot partiet.
Åkesson anser att Tony Gustafsson, författare till vitboken, inte har varit ”snäll” mot partiet.

Partiledaren säger att han har förtroende för att Tony Gustafsson genomför uppgiften på ett bra sätt.

– Vad jag har läst hittills, den del som har publicerats, finns det ingenting som tyder på att han har varit ”snäll” mot partiet.

– Jag ser egentligen inte problemet här. Sedan är det klart att det är lätt för andra, våra motståndare, att plocka billiga poäng på en sådan här sak, säger han.

Hade du hellre sett att det var någon oberoende?

– Det är klart att den här diskussionen är onödig. Men samtidigt ser jag inte problemet i grunden, jag har fullt förtroende för att han kan göra det på ett bra sätt.

På lördag håller Åkesson sitt sommartal, och veckan därpå inleds den riktiga valturnén med stormöten. Men Norrlandsturnén fortsätter, och efter ett antal intervjuer och mängder av selfies sätter sig Åkesson i bilen och rullar vidare mot Skellefteå.

Men innan dess ska en och annan nödskjorta inhandlas, för att komplettera den borttappade väskan.

Allt om valet – med valkompassen
Publisert:

LÄS VIDARE