Nattvandrare i Rinkeby: ”Alla i Sverige vet hur det är här”

Uppdaterad 2021-11-15 | Publicerad 2021-11-13

Ljudet av sirener har länge spridit skräck bland Rinkebybor.

Men efter mordet på artisten Einár nattvandrar innerstaden och förorten tillsammans – för att försöka ena Stockholm.

– Unga pojkar och barn förlorar sina liv. Som mamma i Rinkeby känner jag mig både rädd, frustrerad och maktlös, säger föräldern och nattvandraren Nasteha Ali.

Det har gått tre veckor sedan artisten och rapparen Nils Grönberg, känd under artistnamnet Einár, sköts till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Efter skjutningen gick ett hundratal människor samman för att nattvandra.

Och skjutningarna har blivit frågan som är högst upp på agendan i Sverige.

På den vägen knöts Rinkeby ihop med innerstaden. Den här fredagen samlas uppemot ett trettiotal nattvandrare och polis tillsammans med ungdomsjour utanför polishuset i Rinkeby.

Snart ska de skiljas åt och polisen ger en uppmaning.

– Det är kallt ute så många kanske håller sig inomhus, kolla gärna i fastigheter, säger en polis.

”Förlorar sina liv”

För Rinkebybon Nasteha Ali är nattvandringen inget nytt. Hon har deltagit i nattvandringen sedan 2015 i området. Efter mordet på Einár i Hammarby Sjöstad bestämde hon och några andra nattvandrande kvinnor i Rinkeby för att delta i nattvandringen där ett hundratal personer dök upp.

Hon börjar beskriva situationen i Järva.

– Alla som bor i Sverige och i hela världen vet hur situationen är, men jag som bor här, kan beskriva det som en hemsk situation, säger Nasteha Ali.

Hon berättar att det krävs en kraftsamling i samhället för att göra någonting åt det dödliga våldet.

– Det är en situation där unga pojkar och barn förlorar sina liv. Som mamma som bor i Rinkeby känner jag mig både rädd, frustrerad och maktlös. Jag skulle gärna göra jättemycket för att förhindra att sådana situationer uppstår men det kan jag tyvärr inte göra ensam, säger Nasteha Ali.

Reagerar vid sirener

Nasteha Ali berättar hon att hon känner sig rädd.

– Det är barn och ungdomar som vi känner och vars föräldrar vi känner. Man är ju rädd så fort man hör någonting, en helikopter, en polis eller ambulans.

Nasteha Ali berättar att hon reagerar när hon hör polishelikoptrar.

– Det är något man hör i hela världen, men när man hör det här i Rinkeby kopplar man det direkt till, vad ska vi höra nu? Vem är det som dog? Det är en hemsk känsla att vara i, en situation som ingen människa ska behöva befinna sig i, säger Nasteha Ali.

Efter samtal i Folkets Hus i Rinkeby börjar nattvandringen från Rinkeby torg upp mot Framtidens hus. Gruppen stannar till och Nasteha Ali börjar berätta om att ungdomar måste få bli mer engagerade.

Ida Kriisa har kommit från Hammarby Sjöstad för att nattvandra. Efter att nattvandrare från Järva nattvandrade i Hammarby Sjöstad bestämde hon sig för att åka till Tensta en vecka senare.

– Vi är vuxna som vill visa att Rinkeby är en stadsdel av vårt Stockholm, säger Ida Kriisa.

Behöver gå samman

Nasteha Ali är den som leder nattvandringen. De reagerar på att Framtidshuset, där egentligen ungdomar ska få vara, har stängt. Det pratas om satsningar som har gjorts men där ungdomar själva inte får komma till tals.

Nattvandraren och föräldern Iman Elmi från Rinkeby är också en av dem som anslutit sig ikväll. Hon var också med och nattvandrade i Hammarby Sjöstad när ett hundratal personer slöt samman.

Även internationell media tycks ha fått upp ögonen för nattvandringen. En holländsk journalist är också på plats och berättar att nattvandringen visar hur djup segregationen är.

– Det är valår och jag tror många länder tittar på Sverige och vad som händer här, säger Tjade Michels, journalist vid holländsk public service och fortsätter:

– Jag tror att de stora valfrågorna är gängkriminalitet och segregation och det här visar ju det. En liten grupp kommer ut hit till Rinkeby men den stora storyn är att de kommer hit nu och att det här är nytt territorium för dem.

– Det är ett sätt att visa att vi är Stockholm, vi har känslor och vi har förmedlar det. Det som händer där borta har hänt tusen gånger här också. Det är våra barn som förlorar liv så tillsammans ska vi tänka på hur ska vi förbättra och hjälpas åt?, säger Iman Elmi.

I år har nio dödsskjutningar inträffat bara i Järvaområdet i Stockholm och fyra mordförsök genom skjutning, enligt polisen.

Anders Djurestad är biträdande lokalpolisområdeschef i Järva. Han beskriver en våldsspiral.

– Vi har haft ett år som har varit ganska tungt för oss, vi har haft en våldsspiral och flertalet skjutningar med följderna med mord och mordförsök. Nu har vi ett gynnsamt läge framåt och har haft 74 dagar utan någon skjutning i nätverksmiljö, säger Anders Djurestad.

Kritisk mot politiker

Nasteha Ali är kritisk mot politikernas löften och vad hon beskriver som tomma ord.

– De senaste sex åren har vi hört jättemycket från politikens sidor, hur man ska förebygga att sådana grejer ska stoppar. Mest populärt är det när det snart är val, då kommer politiker hit och ska prata, vilka löften de ger. Förut fick man hopp när de pratade, men nu finns inte det där hoppet, säger Nasteha Ali.

Efter drygt en timme och tjugo minuter börjar gruppen gå tillbaka till Folkets hus. Nattvandrarna från Rinkeby har visat nattvandrarna från innerstan Rinkeby runt i området.

Och skjutningarna är inte någonting som endast sker i Järva.

– Och nu ser vi hur skjutningarna sprider sig, det är inte bara Rinkeby och Järva, det är hela landet, säger Nasteha Ali.

Ett par timmar senare på fredagen kommer ett larm från en annan stadsdel. En skottlossning i Hässelby-Vällingby, två skjutna, en ung man och en pojke, en död.