Professorer: Covid inte längre samhällsfara

TT

Publicerad 2022-01-28

Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson vill att restriktionerna för exempelvis idrott slopas. Arkivbild.

Trots att virusvarianten omikron sprider sig som en löpeld bör covid-19 inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det skriver professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson på DN:s debattsida.

Professorerna, som är inriktade på infektionssjukdomar samt pediatrik, tycker att klassifikationen var nödvändig tidigt i pandemin, men inte längre. De pekar på att relativt få nu blir allvarligt sjuka och att immuniteten är hög.

”Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen”, skriver de.

Bland annat karantän för friska anhöriga och begränsningar av evenemang, restauranger och affärer bör slopas, anser professorerna.

I stället vill de att vaccineringen intensifieras och att fokus läggs på att stoppa smittspridningen inom sjukvård och omsorg. De trycker också på individens ansvar att fortsätta hålla avstånd och minimera sina kontakter.